Martin Krátký

3. červen 2010

60 tisíc profilů pachatelů trestné činnosti, přes 12 tisíc stop z místa činu a necelých 500 vzorků z neznámých mrtvol – tak vypadá česká policejní databáze DNA vyjádřená čísly. Kriminalistice slouží dobře, ale mohla by být i zneužita? „Zneužít se dá všechno,“ připouští Martin Krátký z Kriminalistického ústavu Praha. A nejen na to, k čemu je vlastně databáze DNA dobrá, se ho po 10. hodině ptala Hanka Shánělová. V pátek 4. června bude hostem herečka Dana Morávková.

Přestože i policejní databázi DNA spravují lidé a může dojít k selhání lidského faktoru – jinými slovy ke zneužití údajů z databáze – Martin Krátký z oddělení genetiky Kriminalistického ústavu Praha posluchače uklidňuje: „V České republice je databáze DNA provozována pouze na chráněných policejních sítích, tedy na těch, na nichž je provozována i databáze daktyloskopických otisků. Mají k ní přístup pouze vybraní policisté – jedná se o maximálně 40 osob v celé republice.“

O tom, že analýza DNA pomáhá při vyšetřování těch nejvážnějších trestných činů, ví minimálně z amerických seriálů každý. V rozhovoru s Hanou Shánělovou však Martin Krátký upozornil i na možnost využít testy DNA pro řešení zdánlivě banálních případů – tak banálních, jako je například krádež autorádia.

Martin Krátký

„Podobné případy jsou u nás na denním pořádku. Pomáhá u nich právě národní databáze DNA, kdy jsme díky ní schopni propojit několik případů a dokázat, že je má na svědomí jediný pachatel,“ přibližuje svou práci Martin Krátký.

Představu, že by někdy národní databáze DNA mohla shromáždit vzorky bez výjimky všech občanů, označuje Martin Krátký za utopii. Přesto přiznává, že kdyby taková utopie došla naplnění, počet trestných činů by se velice pravděpodobně snížil. A nezapomíná upozornit: „Ve Spojených arabských emirátech mají projekt za miliardu dolarů, který chce do databáze zahrnout veškerou tamní populaci.“

Kriminalista Martin Krátký

Jak vlastně vypadá profil DNA a co se z něj dá vyčíst? I to zajímalo Hanku Shánělovou ve čtvrtek mezi 10. a 11. hodinou. A Martin Krátký odpověděl i na další její a posluchačské dotazy. Zajímá-li vás například to, zda je možné někomu odebrat DNA i proti jeho vůli nebo v čem se americké seriály mýlí, poslechněte si audio záznam celého rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Martinem Krátkým a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: als
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.