Martin Klásek

22. říjen 2008

Přestože ve studiu kromě moderátora seděl jediný muž, hosté Dopoledního Radiožurnálu jako by byli ve středu rovnou tři. Spejbl, Hurvínek a především jejich současný představitel Martin Klásek. Jak se populární dřevěné postavičky proměnily v průběhu let? A proč jsou stále tolik oblíbené nejen mezi dětmi, ale i dospělými? Ve čtvrtek 23. října bude hostem dermatovenerolog Petr Arenberger.

Spejbla a Hurvínka zná u nás takřka každý. Podobně jako Josef Švejk či největší Čech Jára Cimrman se slavné loutky staly neodmyslitelnou součástí české kulturní tradice. Martin Klásek, v pořadí třetí interpret populární dvojice, kterého posluchači Dopoledního Radiožurnálu ve svých dotazech oslovovali Pane Spejble, poodhalil oponu a umožnil posluchačům nahlédnout do zákulisí existence obou loutek.

Začátky slavné dvojice v divadle Josefa Skupy nebyly jednoduché. Historky o tom, že loutkoherci Skupova divadla odmítali zavěšovat Spejbla k ostatním loutkám, protože se jim nelíbil, jsou známé. Martin Klásek k nim doplňuje: "Dokonce mu mazali šos syrečkem a nechali nějakého pejska, aby na něj vyskakoval, olizoval a okusoval ho."

Dnes, o více než osmdesát let později, patří Spejbl a Hurvínek mezi nejslavnější české loutky. Jejich příběhy a rozhovory vycházejí na CD, jsou vysílány v rozhlasových i televizních pořadech a především - obě dřevěné postavičky vystupují na divadelních prknech.

Ač jsou slavné loutky spojovány spíše s představeními pro děti, Martin Klásek zdůrazňuje, že ani dospělí mezi diváky nejsou výjimkou. Například mezi německým obecenstvem pravidelně převažují starší tváře. A jak to vzniklo? "Asi je zajímaly promluvy Spejbla a Hurvínka, hlavně ty kritičtější, protirežimní promluvy," vysvětluje Martin Klásek. "Ty obecné promluvy se týkaly každého na Východě i na Západě. Tak se povedlo Miloši Kirschnerovi vybudovat slávu pro Spejbla s Hurvínkem."

Témat, jimž se Martin Klásek v Dopoledním Radiožurnálu věnoval, však bylo mnohem víc. Byl například příbuzenský vztah Spejbla a Hurvínka skutečně dílem pouhé náhody? Jaká představení Divadlo Spejbla a Hurvínka chystá? A kolik vlastně má divadlo dřevěných Hurvínků?

Záznam rozhovoru s Martinem Kláskem i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: als
Spustit audio