Marta Skarlandtová: Při premiéře Touhy jménem Eidonis se budu tiše krčit v koutku

17. červen 2013

V pondělí si moderátorka Lucie Výborná povídala s Martou Skarlandtovou, scenáristkou, překladatelkou a někdejší televizní moderátorkou. Právě ona napsala scénář ke komornímu muzikálu Touha jménem Einodis, který uvede Letní scéna Divadla Ungelt.

Martu Skarlandtovou si mnozí pamatují jako televizní hlasatelku. Jak však ona sama dodává, moderování se už řadu let nevěnuje. Brzy ji totiž čeká premiéra muzikálu, který napsala spolu se skladatelem Karlem Štolbou. „Někdo řekl, že autor se během premiéry krčí tiše v koutku a doufá. Přesně takový mám pocit i já,“ popisuje rozdíl mezi napětím autora a tím, kdo se objevuje na očích veřejnosti.

Čtěte také

„Člověk se těší, že muzikál dostal finální tvar, ale na druhou stranu se obává, jaký dopad bude mít na diváky, jestli se k nim sdělení dostane formou, kterou přijmou,“ zamýšlí se Marta Skarlandtová, která přiznává, že některé okamžiky představení budou velmi silné.

V hlavních rolích se představí Marta Kubišová a Aneta Langerová. I téma muzikálu je velmi aktuální. „Hlavní hrdinka se zamýšlí, nakolik by se měla věnovat vztahu a do jaké míry je dobré si zachovat své sny,“ nastiňuje Marta Skarlandtová.

Čtěte také

Hlasatelství považuje za uzavřenou kapitolu. Dnes se věnuje scenáristice a překládání. „Jednoho dne jsem se přistihla, že jdu na službu jako ‚do rachoty‘, a tak jsem druhý den podala výpověď,“ říká.

Marta Skarlandtová a Lucie Výborná ve studiu Radiožurnálu krátce po 10. hodině

Jaké texty s oblibou překládá? Jak začala spolupracovat s Divadlem Ungelt a zpěvačkou Martou Kubišovou? A jaký je vlastně život na volné noze? I to si můžete dozvědět při poslechu audio záznamu rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Martou Skarlandtovou a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio