Marek Jukl: V polovině států světa se bojuje

24. únor 2013

Před 150 lety vznikl Mezinárodní červený kříž. I proto byl v sobotu hostem Radiožurnálu prezident české pobočky této instituce Marek Jukl. Proč má tato organizace ve znaku právě červený kříž na bílém poli? Také na to se ptal moderátor Václav Žmolík, který se se svým hostem spojil po linkách z Olomouce.

„Za vznikem Červeného kříže stojí pět Ženevanů, kteří chtěli pomoci obětem válek,“ nastiňuje Marek Jukl v úvodu rozhovoru. „Organizace měla také zaručit imunitu zraněných a zdravotníků ve válečných konfliktech,“ pokračuje.

„Nejprve se Ženevané zasadili o vznik Stálého mezinárodního výboru pro pomoc raněným, který se později přejmenoval na Mezinárodní červený kříž,“ vysvětluje Marek Jukl. Už tehdy však měl výbor ve znaku symbol červeného kříže na bílém poli, tedy obrácenou švýcarskou vlajku. „Měl to být vděk švýcarské vládě, která podporovala myšlenky pěti zakladatelů. Navíc jde také o odkaz na švýcarskou neutralitu,“ zmiňuje.

„Málokdo si to uvědomuje, protože je neděle a jediná naše starost je, jestli právě sněží, ale v polovině států světa se bojuje,“ zamýšlí se Marek Jukl nad úkoly Červeného kříže, který pomáhá především ve válečných oblastech.

Kdy Marek Jukl vstoupil do Červeného kříže a co ho k tomu vedlo? Jak tato organizace pomáhá při výuce první pomoci? A v čem je Mezinárodní červený kříže nezastupitelný? Také to se dozvíte při poslechu audio záznamu rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Markem Juklem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio