Máme na kontě 6 miliónů na pomoc Filipínám, říká Michal Čančík z organizace ADRA

17. listopad 2013

Věříme Čechům – tak mluvil o dárcovství Michal Čančík, ředitel humanitární organizace ADRA, který byl také jedním z prvních průkopníků dobrovolnictví v Česku. Jak ADRA pomáhá na Filipínách, které zasáhl tajfun Haiyan?

ADRA má své lidi ve střední části Filipín, kteří se přesouvají na ostrov Panay. V současné době jde o to, aby místní měli přístřešek a vodu. „Řeší se hygiena a lékařská pomoc. To se bude odehrávat v nejbližších týdnech,“ popisuje Michal Čančík.

Pak přijde na řadu následná část pomoci – oprava domovů a infrastruktury. A právě do následné pomoci by podle Michala Čančíka měla směřovat větší část vybraných prostředků. „Budeme zvažovat, který projekt podpoříme, abychom mohli říct dárcům, že jejich pomoc byla smysluplná,“ vysvětluje.

Chcete také pomáhat? A uvažujete o tom, že byste se začali věnovat dobrovolnictví? „Dobrovolníkem se může stát každý,“ tvrdí Michal Čančík. Uznává však, že ne každý se hodí pro každý typ činnosti. „Máme programy v kojeneckých ústavech, nemocnicích, zařízeních pro handicapované,“ uvádí.

O které činnosti je mezi dobrovolníky největší zájem? A co je nejdůležitější při práci dobrovolníka v katastrofou postižených oblastech? I to jste mohli slyšet mezi 10. a 11. hodinou.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio