Mám rád, když jsou věci udělané poctivě a do posledního detailu, přiznává sklářský designér Jungvirt

19. říjen 2023

František Jungvirt je sklářský výtvarník, designér a malíř skla. Tvrdí, že ho kritika inspiruje, dokonce víc než nějaké to poplácávání po zádech. „Dřív se mě kritika dotýkala víc než dnes, kdy jsem mnohdy rád za jakoukoli reakci. Asi už jsem se trochu naučil v našem oboru chodit a rád i naslouchám různým názorům. Proto není dobře, pokud někdo jen chválí,“ říká.

„Mám rád, když jsou věci poctivé a udělané do posledního detailu. K tomu nás vedl i náš učitel Rony Plesl,“ popisuje s odkazem na jednoho z nejúspěšnějších a nejznámějších sklářských výtvarníků a designérů Česka.

Čtěte také

„Chtěl, abychom přemýšleli i o propagaci výrobků, jak jsou řemeslně udělané apod. Vedl nás k přemýšlení a preciznosti,“ vzpomíná.

„Na škole jsem od začátku věděl, že je to obor pro pár vybraných lidí. A i v ateliéru na UMPRUM jsme v jednom ročníku jen tři čtyři studenti, kteří pod ateliérem dál fungují – celkem nás tam bylo tak 12,“ vysvětluje s tím, že už tehdy si uvědomoval, že nebude lehké se v oboru prosadit.

Mladý umělec se rád inspiruje historií tuzemského sklářství, ve kterém vidí velký potenciál pro současné designéry. Víc si poslechněte v audiozáznamu pořadu Hovory Tatiany Čabákové.

Spustit audio

Související