Malicherné důvody k propuštění

Německo v posledních dnech ohromily dva případy zaměstnanců, kteří byli propuštěni z opravdu malicherných důvodů. Nejprve to byla berlínská pokladní, která měla zpronevěřit 2 kupóny od vratných lahví v hodnotě jednoho 1,30 eura. Tento zdánlivě nedostižný "primát" v důvodu pro ukončení pracovního poměru byl teď ale možná překonán.

Novým nekorunovaným „krále vyhazovu“ je velkopekárna Westermann ze Severního Porýní-Vestfálska. Ta potrestala okamžitou výpovědí bez nároku na odstupné dvojici svých zaměstnanců. Ti se během své směny dopustili opravdu odsouzeníhodného prohřešku.

Zcizili dvě housky a snědli z nich oblohu. Nejednalo se navíc o parmskou šunku nebo něco podobného. Novou práci si 26letý Benjamin L. a jeho kolega musejí hledat kvůli tomu, že v jejich žaludcích skončila trocha olivového oleje, koření a řecký sýr Feta.

Oba nešťastníci se dušují, že nešlo ani o krádež, ani o bezuzdné mlsání na účet zaměstnavatele, nýbrž o testování nového výrobku jménem „pastýřská placka“. Podle odborového sdružení NGG jsou podobné ochutnávky věcí úplně běžnou. Tajemník NGG Manfred Sträter taky poukazuje na skutečnost, že si zaměstnanci firmy Westermann zcela běžně dochucují kávu mlékem a cukrem z firemních zásob a nikomu to nevadí.

„Víme, že jde o nepopulární rozhodnutí,“ komentoval krok pekárny její prokurista Miodrag Zecevic. „U tohoto druhu chování je ale těžké stanovit hranici, kdy by se o případ měl zaměstnavatel začít zajímat . Má to být 1 cent, 10 centů, euro, 100 eur, 1000 eur nebo ještě víc?“ ptá se Zecevic. Případ každopádně skončil u soudu, u kterého se odborový svaz domáhá obnovení pracovní smlouvy s oběma pekaři.

Pokud máte intenzivní pocit, že za vyhazovem je možná něco víc, než jen snědená obloha ze dvou housek, máte nejspíš pravdu. Benjamin L. se totiž velmi angažoval v odborech a s jejich pomocí byl zvolen i do odborové rady podniku. V té mají jinak převahu zaměstnanci blízcí vedení pekárny Westermann.

Odborový svaz NGG se domnívá, že se mladý pekař ocitl na černé listině a zaměstnavatel čekal na sebemenší záminku k rozvázání pracovního poměru. Management velkopekárny něco takového popírá. Sám Benjamin si ale v jednom z rozhovorů stěžoval na dlouhodobou šikanu ze strany vedoucích. Ti jej prý neustále volali na kobereček kvůli takovým záležitostem, jako byl špatně pověšený smeták.

Kdekdo se tady v Německu pozastavuje nad tím, že solidaritu se svým kolegou neprojevili řadoví zaměstnanci pekárny. V dnešních, krizových časech je bohužel takové chování pochopitelné.

Z Berlína, Jiří Hošek, Český rozhlas.

autor: Jiří Hošek
Spustit audio