Majitelé psů a odpovědnost za svého kamaráda

8. listopad 2005
Vaše téma

Dnešní Vaše téma se týká minimálně každého čtvrtého z vás a mluvíme v něm o psech. Respektive o těch majitelích, kteří neumí svého psa vychovat, nezvládají ho, jsou nezodpovědní a ohrožují tak své okolí, jejich pes napadá jiné a tak podobně. Dnešní téma by se proto mělo jmenovat spíš Pozor zlý majitel, než Pozor zlý pes!

Určitě se to vám nebo někomu z vašeho okolí už stalo. V klidu venčíte a najednou - ani nevíte jak- je ve vašem psovi zakouslá nějaká bestie. A je jedno jestli onou bestií je jezevčík nebo ovčák. V tomto případě skutečně na velikosti nezáleží. Ovšem rozdíl bychom měli dělat v tom, zda jde skutečně o rvačku, kdy jsou do sebe protivníci zakouslí nebo jen o škádlení, které mnohdy působí strašidelně. Každopádně pokud jde o ten první případ, většina lidí je v takové situaci bezradná. Podle uznávané odbornice v oblasti kynologie Vladimíry Tiché záleží právě na tom, jak rvačka dopadne.

Tichá: Pokud jsou nějaká zvířata zraněná, dochází však i k postižení lidí, tak není od věci obrátit se na policii.

Napadení by se určitě hlásit mělo a majitel napadeného psa musí podle zákona - za poškození cizí věci - dostat alespoň peníze za ošetření. Pokud nezodpovědný majitel zaplatit nechce, do hry by měl vstoupit právník.

Tichá: Stane se i slušnému člověku, že jeho pes zaútočí, ale je i řada lidí, kteří mají radost z toho, že jejich pes někoho napadá. Někdy si také majitelé malých psů neuvědomují, že jejich pes toho většího vydráždí a oni se cítí dotčeni, přestože vina je na jejich psovi. Toto vše se velice těžko prokazuje.

Přesto existuji nepoučitelní lidé, kteří odmítají dávat svému psu náhubek i přes opakované útoky. Co dělat? Podle Vladimíry Tiché je to záležitost úřadů. Ty ale mají velmi malé pravomoci a řešení je velmi obtížné. Nezbývá tedy než volat policii, obtěžovat příslušné úřady, snažit se o občansko-právní soud nebo jsou-li škody vyšší o trestně-právní řízení.

Tichá: Jestliže se člověk jeden druhému vysměje s tvrzením, že se jedná o psa, který se pere, tak jaképak scény, má-li však něco platit, vše si příště obyčejně rozmyslí.

Celé je to zkrátka o zodpovědnosti a ohleduplnosti.

Tichá: Mám-li psa, který se pere, může se to stát, chovám se podle toho, vodím ho na vodítku, dávám náhubek, nesvěřují osobě, která psa nezvládne. Pes do lidské společnosti určitě patří, ale stále jsou lidé, kteří by měli mít psa dřevěného a na kolečkách, aby neškodil.

autor: lov
Spustit audio

Více z pořadu