M. Benda a P. Žloudek o registrovaném partnerství

16. listopad 2002
Duel Radiožurnálu

Zastáncům návrhu zákona o registrovaném partnerství tak trošku nahrává to, že sněmovna je spíš levicová a levicové strany, většinou jejich poslanci jsou pro schválení tohoto zákona. Vy jste sice, jak už jsem řekl exposlanec, ale jistě máte přehled o rozložení sil ve sněmovně. Myslíte, že optimismus pana Žloudka je oprávněný v tomto smyslu?

Host (Marek Benda): Tak já samozřejmě doufám, že, doufám že není, ale na druhou stranu má pan Žloudek nepochybně pravdu v tom, že složení sněmovny se posunulo, a i když sme ve všech minulých čteních viděli, že to není partajní záležitost, že to de vždycky trošku napříč partajemi, tak je zcela jasné, že ty, řekněme levicové strany , komunisté nejvíce a sociální demokracie převážně tyto zásahy do, do občanského práva spíše podporují, ty pravicové strany sou k nim spíše opatrné.

Moderátor (Vladimír Kroc): Když zalovíte v paměti, proč vlastně ten minulý návrh tehdy tak byl rychle smeten ze stolu hned v prvním čtení?

Host (Marek Benda): Tak já myslím, že to spíš byl pocit , že těch návrhů bylo předloženo už jako předtím několik desítek a nebo ne několik desítek, ale čtyři, pět a že se na nich vůbec nic neměnilo. Mnozí představitelé toho, toho, jako by řekněme odporného proudu deklarovali jako my sme ochotni se bavit o tom, že potřebujete upravit situaci možnosti návštěvy v nemocnici, získání informací o partnerovi, možná i jediní, to asi nikdo s tím nemá zásadní problém. Všichni sme deklarovali, že máme zásadní problém s tím, aby to bylo totéž, co manželství a bohužel Burešův návrh i přes , jako by formální snahu se tvářit , že je něco jiného, byl totéž co manželství. A tam se bráníme.

Moderátor (Vladimír Kroc): Prý se tento, v pořadí už čtvrtý návrh od toho předešlého moc neliší.

Host (Petr Žloudek): No, on se neliší moc po té formální stránce, respektive , liší se sice v drobnostech, ale pro nás zásadních. Liší se jednak v tom, že upravuje věc, která tam nebyla upravena v tom minulém návrhu , upravuje společný nájem bytu, upravuje věci ohledně společného či zdvojeného příjmení a taky poměrně odlišným způsobem přistupuje ke vztahům k dětem.

Moderátor (Vladimír Kroc): Proč je pro homosexuální komunitu , ve které se podle údajů G-ligy hlásí prý až osm procent populace to registrované partnerství tolik důležité. Můžete to říct v kostce?

Host (Petr Žloudek): V kostce je důležité proto, že nám v tuto chvíli připadá , že je to trošku protiústavní, ten daný stav.

Moderátor (Vladimír Kroc): Trošku nebo protiústavní?

Host (Petr Žloudek): No ono záleží na úhlu pochopitelně, ale Ústava říká, že všichni občané jsou si rovni a v tuto chvíli sou někteří si rovnější, protože my v podstatě přestože se avzato naprosto striktně, nebo respektive exaktně po ekonomické stránce stejno pohlavní páry se ekonomicky chovají stejně jako bezdětné heterosexuální páry vůči společnosti.

Moderátor (Vladimír Kroc): A jde tedy o ústavní práva a nebo spíš o tu ekonomickou stránku?

Host (Petr Žloudek): No de spíš o ty práva, ale ta ekonomická stránka ji tam uvádím jako ilustraci, protože nechápu, proč by dva stejně se chovající páry měly každý mít různá práva, různé povinnosti vůči státu.

Host (Marek Benda): Tak já bych jenom k tomu dodal, že i Ústava je listina deklaruje specifické postavení rodiny ve vztahu ke státu, deklaruje jistou zvýšenou ochranu rodiny a jak vždycky říkám všechny výhody, které sou, sou rodině poskytnuty tradičně, dva tisíce let se v podstatě tenhle model buduje. Sou jí poskytovány pro výchovu dětí, nikoliv pro vzájemný vztah těch dvou lidí, jo, to kdybychom přistoupili na, na, na logiku, kterou tady říká, říká můj oponent , tak musíme přiznat , že prostě skupiny o více lidech, kteří se mají rády, sou ochotny se o sebe vzájemně starat, tak by měly mít stejná práva. To je přece absurdní , rodina má výhody ne kvůli tomu, že se lidé mají rádi, ale kvůli tomu, že vychovává děti.

Host (Petr Žloudek): Pane poslanče ale nebo pane exposlanče, pardon, já vás mám zafixovaného z těch poslaneckých lavic, tady se pletete, my v žádném případě neútočíme na postavení tradiční rodiny, naopak my konec konců ve všech našich materiálech deklarujeme , deklarujeme, že v podstatě rodina jako taková je opravdu základ společnosti, s tím nelze než souhlasit.

Moderátor (Vladimír Kroc): To je ten důvod, že vám skáču do řeči, že by podle vás to registrované partnerství se mělo týkat jenom gayů a lesbiček.

Host (Petr Žloudek): Ano, protože v okamžiku , kdy vytvoříte zákonnou normu, která by se týkala jak homosexuálních tak heterosexuálních dvojic, tak dáváte celé společnosti variantu k manželství , nehledě na tom, že potom by heterosexuální páry měly možnosti jenom jednu.Ale de o to, a zase bychom byli, kde sme teď , ale de o to, že prostě rodina pochopitelně má svou nezastupitelnou úlohu ve společnosti, my neútočíme na rodinu, my útočíme nebo snažíme se i tímhle tím naším návrhem docílit toho, abychom se ke svým životním partnerům a láskám, protože tam se jedná hlavně o citové pouto, mohli před společností chovat stejně jako se chovají heterosexuální partneři navzájem.

Host (Marek Benda): No a tak potom teda, pardon, ale ke, ke , ke svým životním partnerům a láskám se přece před společností můžete chovat úplně stejně jako jako heterosexuální páry. No prostě jako nemaťme se jo, de o to, jestli máte mít nějaké výhody, které stát přiznává rodině nebo manželství a přiznává je podle mého hlubokého přesvědčení právě proto, že toto je určeno k výchově dětí.

Moderátor (Vladimír Kroc): Čili rozumíme tomu názoru, můžete říci nějaký příklad, kdy se cítíte býti diskriminováni?

Host (Petr Žloudek): Například, já už sem to několikrát říkal, například já se svým partnerem bychom si rádi pořídili byt. V pořádku. Pro nás je ovšem nemožné poměrně získat hypotéku, protože zatím co u manželů je možné ty příjmy sečíst a o tu hypotéku požádat společně, u nás to nelze. To je jeden naprosto praktický příklad. A obávám se pane Benda, že směšujete dva pojmy, vy směšujete manželství a rodinu. Výhody manželství sou jiné než výhody rodiny.

Moderátor (Vladimír Kroc): Když už sme narazili na tu rodinu, tak často se objevuje protiargument, že by registrovaní partneři stejného pohlaví chtěli třeba adoptovat děti, a to samozřejmě ta většinná společnost vidí asi nerada.

Host (Petr Žloudek):

No, já za prvé si myslím, že ta touha po adopci dítěte je silnější spíš u lesbických párů a za druhé procentuálně bude úplně stejná jako u párů heterosexuálních, ta potřeba. Za druhé, my se domníváme a v tom zákonu se právě tyto věci vůbec nevyskytují,tam se vyskytují pouze práva již existujících dětí v těchto svazcích , protože my si myslíme, že vůbec problematiku adopcí, osvojení či pěstounské péče by měly řešit zákony, které se týkají dětí, protože jde o práva dětí. Nejde o právo nás na děti,ale o právo dětí být vychovány ať už svými biologickými rodiči, či nějakými pěstouny a tak dále a to je úplně o jiných zákonech.

Moderátor (Vladimír Kroc): Uzavření registrovaného partnerství je dnes možné v deseti zemích Evropy. Marku Bendo, proč bychom nemohli být tou jedenáctou zemí?

Host (Marek Benda): Tak mohli, samozřejmě, ale proč bychom nemohli být tou zemí, kde to , kde to možné není. Jako já myslím, že to je systematický tlak, který se objevil někdy v polovině osmdesátých , osmdesátých let, který vedl k tomu, že v některých zemích to bylo uzákoněno a upřímně řečeno, zatím nemáme relevantní, nikde z té Evropy ,zkušenost, která by říkala, bylo to dobře, nebo bylo to špatně. Já sem v tomhle směru člověk, který raději počká na výsledky a bohužel to, co říká pan kolega o adopci je pravda, ale vždy jenom v tom prvním kroku. Ve všech těch zemích, kde bylo registrované partnerství uzákoněno, dokonce v některých, v některých přímo byla , byla adopce povolena a ve všech zemích se ten požadavek vzápětí objevil. Tak že ono to nelze , nelze oddělovat a asi to všichni cítíme, že todle je jeden z největších problémů. Já samozřejmě vidím i jako problém, proč by měl stát přispívat v jakékoliv podobě lidem jenom proto, že se mají rádi, tento problém cítím taky, ale ta tu výchovu dětí myslím, že cítí celá společnost a že opravdu problémem je.

Moderátor (Vladimír Kroc): Na druhou stranu je skutečně podle vás škodlivé, aby vychovávalo třeba opuštěné dítě tedy, aby bylo vychováváno párem, které, který je stejného pohlaví?

Host (Marek Benda): Já si myslím, že to je nebezpečné. Já si myslím, že to je fakticky nebezpečné , že to dítě se, se učí nezdravým návykům, jo, prostě , pardon nezdravým, já nechci teď

Host (Petr Žloudek): Pane Bendo, jakým nezdravým návykům, já bych teďka v tuto chvíli byl rád, abyste to specifikoval, jakým vy ste se nezdravým návykům naučil od svých rodičů, že ste heterosexuální? A nebo jak sem se naučil já svoji homosexualitě, to mi tedy opravdu povězte. Vysvětlete mi to.

Host (Marek Benda): Já netvrdím, že vy ste se naučil svoji homosexualitě, to já, to já samozřejmě nevím, nepochybuji o tom, že homosexualita asi u části populace je vrozená, na druhou stranu homosexuální chování jako takové vrozené samozřejmě není a samozřejmě je naučitelné. A víme to velmi dobře z ať už dekadentních společností nebo, nebo uzavřených společností. A v tomhle směru ten příklad na ty děti mi připadá opravdu trošku problematický.

Moderátor (Vladimír Kroc): Vy ste chtěl říci, že zkrátka takové prostředí není zdravé pro rozvoj dítěte.

Host (Marek Benda): Já si myslím, že pro rozvoj dítěte není.

Host (Petr Žloudek): Já sem chtěl od pana Bendy slyšet, v čem není zdravé, jo, to sou nějaké takové obecné , podívejte, nezdravé návyky může získat dítě i pokud je matka alkoholička a otec krade.

Moderátor (Vladimír Kroc): Jestli tomu dobře rozumím, ve vašem případě, vy byste byl za, aby v případě uzákonění tedy registrovaného partnerství měli možnost adoptovat děti.

Host (Petr Žloudek): No, zase já se vrátím k tomu, co sem říkal. Tohleto by měly řešit jiné zákony. To není vůbec problém, problém tohoto zákona nebo neměl by být.

Moderátor (Vladimír Kroc): Abychom si to ujasnili úplně pane Bendo, můžete říci svoje hlavní důvody, proč ste takový vlastně odpůrce toho registrovaného partnerství. Proč si myslíte, kdybyste teď nám vymenoval v čem je to špatně.

Host (Marek Benda): Proto, že od počátku, kdy to v této zemi běží a kdy to běží ve všech zemích , evropských, je to požadavek na manželství. Tváří se, že to je něco jiného, ale fakticky je to požadavek na manželství se vším všudy, ke kterému je někdy říkám požadavek na adopci dětí, někdy je zamlčován a přijde o několik let později. Já sem samozřejmě připraven se bavit, bavit o tom, že minoritě, která tady nepochybně existuje, kde já mám velké pochybnosti o osmi procentech, dokonce mám pochybnosti o čtyrech procentech, jako mnohé světové lékařské výzkumy říkají, že to sou dvě procenta, ale to je jedno, jako minorita je ,je jedno , jestli je osmiprocentní nebo dvouprocentní. Že se jí má vyjít nějakým způsobem vstříc. Já jenom tvrdím, že se to, jak jakkoliv se ji vychází vstříc , nemá nabourávat tradiční institut společnosti, kterým je manželství a rodina a výchova dětí v heterosexuálním svazku.

Host (Petr Žloudek): Já bych se chtěl v tom případě zase opět zeptat , my se k tomu pořád nemůžeme k těm argumentům konkrétním dopracovat, v čem nabourává partnerské soužití osob stejného pohlaví , když použiju název toho zákona, tradiční rodinu. Já tomu totiž nerozumím. Tenhle ten argument se objevuje neustále dokola. Byl konec konců v těch poslaneckých reakcích na dopis G-ligy, ale já sem to nepochopil. Tady reálně ty vztahy existují . Existují , řekl bych, déle než ty dva tisíce let, které vy ste

Moderátor (Vladimír Kroc): Vy je teď chcete zákonně posvětit

Host (Petr Žloudek): Zákonně posvětit ne, spíš postavit, postavit

Moderátor (Vladimír Kroc): Na roveň

Host (Petr Žloudek): Ne na roveň , to je právě to si nerozumíme, do světla, kdy tyto dva lidi budou před zákonem patřit k sobě jako partneři, to je celé.

Moderátor (Vladimír Kroc): Čili podle vás to není manželství, jak říká Marek Benda.

Host (Petr Žloudek): Není to manželství, manželství je, souhlasím s panem Bendou, manželství má zastupitelnou úlohu ve výchově dětí. To v tom spor není.

Moderátor (Vladimír Kroc): Pane Bendo, můžete stručně odpovědět panu Žloudkovi?

Host (Marek Benda): Ale, dobrý. Když řekneme registrované partnerství, řekněme, ano, registrované partnerství a potřebujeme vědět o sobě vzájemně zdravotní stav, možnost přístupu do nemocnice, možnost toho a onoho. Nikdy to takhle deklarované nebylo. Vždy bylo, uzavírá se registrované partnerství, má stejné práva jako manželství. Ať už je to řečeno přímo v zákoně, nebo tak jak to napsal pan doktor Bureš a teď tedy přepsali, přepsali představitelé G-ligy, změní se všechny zákony , ve kterých se mluví o manželství. Já myslím, že tohle je docela jasný. Nejde o vyřešení dvou , tří problémů. Jde o to, postavit se na roveň manželství.

Moderátor (Vladimír Kroc): G-liga společnost s Ostravskou univerzitou a Masarykovou univerzitou zahájila průzkum českého veřejného mínění k otázkám registrovaného partnerství, povězte, co si od toho slibujete.

Host (Petr Žloudek): My si od toho průzkumu slibujeme dvě věci. První z těhle těch věcí , že se prokazatelným způsobem, respektive pokud to průzkum dovoluje prokazatelným způsobem , dopracujeme k tomu, jak se vlastně česká společnost staví k téhle té minoritě a druhá věc je ta, že bychom rádi tenhle ten průzkum právě podpořený těmi univerzitními zkušenostmi věnovali jako studijní materiál poslancům.

Moderátor (Vladimír Kroc): Veřejné mínění pane Bendo je podle vás na čí straně, jenom váš názor na závěr.

Host (Marek Benda): Já myslím, že veřejné mínění je tolerantní dokud se mluví o registrovaném partnerství. V okamžiku , kdy by otázka zněla, ste pro manželství homosexuálních párů, ste pro výchovu dětí náhle zjistíte, že veřejné mínění tolerantní, tolerantní není. A v tom je bohužel to matení pojmů, které tady stále představitelé G-ligy předvádějí.

Moderátor (Vladimír Kroc):

V Duelu Radiožurnálu o registrovaném partnerství se střetli Marek Benda a Petr Žloudek. Spolu s nimi se loučí i Vladimír Kroc. Na shledanou.

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: vlk
Spustit audio

Více z pořadu