Loučení se svobodou je v Turecku čistě dámská jízda

Svatba je v Turecku jedna z nejdůležitějších událostí v životě. Rodiče ve většině případů stále netolerují u svých dětí život, jak se říká, na psí knížku, a tak je pro mladý turecký pár svatba stále skutečným začátkem společného života. My se dnes ovšem podíváme na obřad, který svatbě předchází a při němž se nevěsta loučí se svou svobodou. Přímo v Turecku totiž vyrazíme na takzvaný večer heny.

Loučení se svobodou po turecku, to je taková generálka na svatbu. S jedním zásadním rozdílem, na večer heny mají zákaz vstupu muži. Ženich se ukáže jen na pár minut, aby stejně jako jeho milá dostal do dlaně henu. K tomu ovšem dojde až na samém konci večera. Nejprve se musí pořádně slavit.

„Vítejte,“ říká Űlker, budoucí nevěsta ve světle žlutých šatech, s perfektním účesem a make-upem. Na svůj večer se chystala celé odpoledne. Teď vítá desítky svých tetiček, pratetiček, sestřenic a kamarádek. Celkem tu může být okolo 150 žen. Všechny s ní budou symbolicky slavit konec svobodného života.

„Myslím, že budu hodně plakat, protože je to vlastně poslední noc s mými rodiči a rodinou. Samozřejmě, že to není doslova, ale budu se vdávat a poprvé se od nich odstěhuji,“ svěřuje se se svými dojmy budoucí nevěsta.

Na závěr večera se k ženám připojuje i ženich. Jeho přítomnost je nezbytná pro provedení tradičního obřadu, při němž jsou dlaně snoubenců obarveny henou

Dívky tančí v typických tureckých rytmech, tleskají a zpívají. V kole se objeví i maminka a budoucí tchyně a do skoku je i babičkám. Po zhruba hodině intenzivního tance, při kterém některé dívky bez ostychu odhazují střevíčky na nelidsky vysokých podpatcích, se nevěsta s maminkou a nejbližšími kamarádkami vytrácejí ze sálu. Musí se připravit na obřad.

Űlkeřina maminka dává poslední pokyny dívkám. Rozdává jim svíčky a chystá henu – přírodní barvivo, které se dodnes na tureckém venkově používá k barvení vlasů a nehtů. A protože je hena odjakživa známá jako zkrášlovací přípravek, stala se symbolem i pro nevěsty. Právě hena má zajistit, aby nevěsta byla stejně půvabná po celý život.

<p><iframe width="610" height="377" src="https://www.youtube.com/embed/Q8EhN5YxrLE" frameborder="0" allowfullscreen></iframe></p>

Űlker se právě převléká do tradičních šatů a dívky, nejbližší kamarádky, už na ni čekají připravené se svíčkami a prskavkami. Poté ji doprovodí mezi zbytek hostů. Nevěsta má teď na sobě dlouhé, tmavě červené šaty vyšívané zlatými nitěmi a přes hlavu stejně rudý průsvitný šátek.

Budoucí manžel už na ni čeká a společně přicházejí do tmavého sálu. Světlo vyzařují jen svíčky v rukou nevěstiných kamarádek. V tradiční turecké písni se nevěsta loučí se svou rodinou. Zpívá o tom, jak moc jí budou chybět maminka s tatínkem a celá vesnice.

Pokud nebyla naše nevěsta Űlker dojatá doposud, při poslechu písně v podání všech dívek, už má slzy na krajíčku. Snoubenci společně nastavují dlaně a jedna ze starších příbuzných podává oběma henu. Dlaň pak zaváže do průsvitného šátku, aby barvivo mohlo působit. Tmavě oranžový otisk, který hena na rukou zanechá, vydrží až několik týdnů.

Celý obřad nevěsta absolvuje v tardičních červených šatech s výšivkami a v závoji

Űlkeřina maminka dceři odebírá šátek a předává ji oficiálně Mehmetovi. Ještě několik fotografií na památku ze dne, kdy ztrácí dceru, jak sama říká. „Jsem opravdu dojatá, takovéhle emoce vůbec neznám. Jsou to hrozně smíšené pocity, jsem šťastná i smutná zároveň,“ přiznává.

Až se hena z dlaní Űlker a Mehmeta smyje, budou z nich už manželé a budou trávit první dny společného života v novém bytě. I zařízení bydlení je velká turecká tradice, dívka totiž do manželství vstupuje s věnem podle možností rodičů. V tomto případě dostane mladý pár vybavení od rodičů nevěsty do poslední dekorace.

Henu jako přírodní barvu na vlasy známe v Evropě už dlouho. Ke zkrášlování těla se donedávna používala především na Středním východě. V posledních letech je však tetování henou populární i u nás. Dominují tradiční vzory, ale objevují se i zvířecí motivy nebo čínské znaky, přibližuje v rozhovoru Ivana Švarcová, která se tetování henou věnuje ve své kreativní dílně. Jak je to s alergií na henu nebo jak rychle je možné tetování odstranit v případě, že se svému nositeli znelíbí, se dozvíte ze záznamu rozhovoru.

<p><iframe width="610" height="350" frameborder="0" scrolling="no" marginheight="0" marginwidth="0" src="https://maps.google.cz/maps?f=q&amp;source=s_q&amp;hl=cs&amp;geocode=&amp;q=Ankara,+Turecko&amp;aq=0&amp;sll=49.378685,0.085316&amp;sspn=0.050181,0.169086&amp;brcurrent=5,0,0&amp;ie=UTF8&amp;hq=&amp;hnear=Ankara,+Turecko&amp;ll=42.875964,34.541016&amp;spn=11.268938,26.806641&amp;z=5&amp;iwloc=A&amp;output=embed">mapa</iframe><br /><small><a href="http://maps.google.cz/maps?f=q&amp;source=embed&amp;hl=cs&amp;geocode=&amp;q=Ankara,+Turecko&amp;aq=0&amp;sll=49.378685,0.085316&amp;sspn=0.050181,0.169086&amp;brcurrent=5,0,0&amp;ie=UTF8&amp;hq=&amp;hnear=Ankara,+Turecko&amp;ll=42.875964,34.541016&amp;spn=11.268938,26.806641&amp;z=5&amp;iwloc=A" style="color:#0000FF;text-align:left">Zvětšit mapu: Ankara, Turecko</a></small></p>
Spustit audio