Lidé s tetováním si Japonsko neužijí. Zákaz platí třeba pro bazény, pláže i fitness

15. červenec 2019

Japonsko začíná řešit svůj přístup k tetování. Ozdoby na těle jsou tam velké tabu a na řadu míst se s nimi vůbec nesmí. Zemi ale navštěvuje čím dál víc cizinců. A vedení některých lázeňských resortů a sportovních zařízení se tak začalo ptát, jestli není na čase před zářijovým mistrovstvím světa v ragby a chystající se letní olympiádou  přestat vnímat tetování tak negativně.

„Někteří lidé se mohou cítit v přítomnosti potetovaného člověka nepříjemně nebo ohroženě,“ vysvětluje spolupracovnice Českého rozhlasu v Tokiu Marie Machytková. Konzervativní lidé totiž míní, že tetováním se mohou označovat členové gangu.  

Tetovací barviva mohou být nebezpečná. Pozor na žlutou, oranžovou a červenou, radí dermatoložka

Tetování

Evropská unie prověřovala, jestli v barvách užívaných k tetování nemohou být zdraví nebezpečné přísady. Některé z látek obsažených v inkoustech by totiž mohly být rakovinotvorné nebo snižovat plodnost. Na otázky týkající se bezpečnosti tetovacích barev odpovídala dermatoložka Monika Arenbergerová z kožní kliniky Fakultní nemocnice Královské Vinohrady v Praze.

Otázka tetování souvisí také s náboženstvím. V Buddhismu a šintoismu je čistota těla nesmírně důležitá a tetování je vnímané jako určitá forma poskvrny nebo neúcty ke zdraví.

„Tetování v Japonsku je tak přinejmenším komplikace a turisté se mohou připravit o některé zážitky,“ potvrzuje Machytková.  

Zákaz platí pro tetované ve většině veřejných lázní s horkými přírodními prameny, nesmí se na některé pláže, do bazénu nebo do sportovních center. „Bylo by divné přijít do luxusní restaurace v šatech, které odhalují potetovaná záda,“ dodává.

Ve většině podniků platí zákaz

Některá fitness centra dovolují vstup, pokud si návštěvník tetování překryje třeba náplastí nebo vodě odolným make-upem. Ale takto zamaskovaní by tetovaní lidé měli už přijít, aby nepohoršovali návštěvníky v šatně.

V posledních letech se ale objevují místa, kam s tetováním přijít člověk může. „Ale v porovnání s ostatními podniky, kde zákaz platí, je jich opravdu jen hrstka,“ uzavírá Machytková.

Spustit audio

Související