Líba Taylor

11. září 2010

Už více než 20 let pracuje na dokumentárních projektech pro světové humanitární organizace, jako je UNICEF nebo Save the Children, a je držitelkou řady prestižních ocenění včetně dvou cen ze soutěže Czech Press Photo. Tak vypadá stručná charakteristika sobotního hosta Václava Žmolíka, fotografky Líby Taylor. „Zajímá mě, co se děje po světě. Kdykoliv jsem nespokojená v našem západním, vyvinutém světě a pak přijedu do Afriky, uvědomím si: Na co já si vlastně stěžuju,“ vysvětluje, co ji žene do těch částí světa, které jsou plné problémů. V neděli 12. září bude hostem zpěvák Daniel Hůlka.

„Afrika je především o politice.“ I to tvrdí Líba Taylor, žena, která už s fotoaparátem procestovala různé kouty světa. Afrika je její vášní. „Poprvé jsem se dostala do severní Afriky na počátku 70. let, tedy v době, kdy šlo ještě o relativně bezpečné místo,“ vzpomíná na své první setkání s černým kontinentem.

Od té doby se do Afriky stále vrací. „Mně Afrika učarovala způsobem života. Afrika je zkrátka tam, kde my byli před několika staletími,“ upozorňuje fotografka i na panenskou africkou přírodu. A dodává: „My stále něco sháníme, něco chceme, máme stále víc a víc věcí. Afrika je pro mě strašný oddech.“

Nejen klid a krásná příroda, ale i bída, nemoci a spousta problémů – takový je africký kontinent a nic z toho neunikne ani objektivu Líby Taylor. Je pravda, že se Afričané velice neradí fotí? „Velice neradi se fotí ve veřejných prostorách,“ potvrzuje fotografka. „Nechtějí, aby lidi zachycovali jejich bídu, mají z toho mindrák.“

Také proti bídě a nemocem, které černý kontinent postihují, chce bojovat nově otevřená výstava Tři ženy v Africe. Najdete ji na pražské Staroměstské radnici. Její výtěžek má pomoci africkým dětem postiženým nemocemi, hladem nebo lokálními válkami. Přispět může každý, kdo navštíví galerii, případně si koupí některou z fotografií tří českých reportérek, které mapují realitu černého kontinentu.

Co všechno na výstavě najdete? A jak nebezpečné vlastně může být práce Líby Taylor? I to se od ní dozvíte v záznamu celého rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Líbou Taylor a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: als
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.