Letní dětské tábory, rady psychologa

24. květen 2005
Vaše téma

Prázdniny se nezadržitelně blíží a mnoho rodičů už přemýšlí, jak je s dětmi co nejlépe prožít. Jenže na rozdíl od školáků bývají dny rodičovského volna podstatně kratší a tak je tu každoroční otázka, co ve zbývajícím čase? Mezi úvahami, kde by mohlo dítě příjemně a užitečně prožít volno, bývá často i letní tábor.

Jestliže chceme poslat dítě na letní tábor, máme nejvyšší čas začít se starat. Táborů je spousta a jsou různě zaměřené. Můžeme si nějaký vybrat na internetu nebo zvolit nabídku, kterou děti přinesou ze školy. Každopádně bychom si ale měli ověřit, do jaké péče se náš potomek dostane. Stejně tak bychom měli vzít v potaz to, jestli vůbec na tábor chce jet.

Poslat dítě na letní tábor je podle odborníků věc dobrá. Psycholožka Andrea Troníčková tvrdí, že pobyt v přírodě dětem prospívá, protože jsou v jiném kolektivu a prostředí než ve školním roce.

Troníčková: Aktivity jsou také odlišné, ale jednoznačně se nedá říci, že je to dobré pro úplně všechny děti, jsou typy, které považují letní tábor za trauma.

Jak poznáme, že dítě tábor nezvládne? Nejprve, podle psychologa Romana Miletína, musíme myslet na věk našeho potomka.

Miletín: Obecně bych doporučil hranici od 10 roků. Před tímto věkem je potřeba velká opatrnost, je to věc individuální a vhodná bývá porada s odborníkem, zda by mladší dítě mělo jet. Může být psychicky nezralé, nevyspělé, závislé na svých rodičích a citlivost je tady na místě.

Proto bychom měli naslouchat a brát vážně názor dítěte. Některému se může hodně stýskat, není zvyklé spát odpoledne a sdílet prostředí s někým neznámým.

Miletín: Pokud se dítěti skutečně nechce, není dobré ho nutit, může pak získat odpor k nějakému určitému režimu, nechuť, a zablokuje se do dalších let.

Některé starší děti se naopak na tábor těší. Vždycky je ale dobré vědět, do jakých rukou je svěřujeme.

Troníčková: Rodiče mají plné právo se zeptat na základní fakta, kdo bude o jejich dítě pečovat, jsou-li vedoucí zkušení lidé. Je dobré se obrátit na vedení konkrétního tábora.

Mluvčí pardubické policie Dana Dolanová dodává ještě několik rad.

Dolanová: Získat kontaktní adresu místa, kde se bude dítě nacházet, domluvit s dítětem předávání informací telefonem či písemně. Případné problémy je potřeba ihned řešit. Dítě je také potřeba upozornit na to, že kdyby došlo k nějakému fyzickému nebo psychickému násilí, aby se nebálo okamžitě upozornit svého vedoucího, případně zavolat rodičům. Ti by měli nechat vedoucímu tábora také kontakt na sebe.

autor: KOC
Spustit audio

Více z pořadu