Lenka Kabrhelová

14. leden 2010

Hostem Hanky Shánělové byla ve čtvrtek novinářka a zpravodajka Českého rozhlasu v Ruské federaci Lenka Kabrhelová. Po lince z Moskvy přiznala, že zprostředkování obrazu moderního Ruska není právě jednoduché. Zmínila i novinářské počátky, konflikt v Gruzii nebo společenské zvyky v Moskvě. V pátek 15. ledna bude hostem odborník na kosmonautiku Tomáš Přibyl.

Štědrý den sice strávila v Česku s rodinou, ale hned 25. prosince vyrazila zpět do Moskvy. "Jde o jedno ze specifik novinářské práce a člověk s ním musí počítat," konstatuje hned na začátku rozhovoru Lenka Kabrhelová a zdůrazňuje, že v Rusku se Vánoce slaví až od 1. ledna.

Neváhala zavzpomínat na začátky v Moskvě. "Když jsem přiletěla, právě zemřel Alexander Solženicyn," vysvětluje s tím, že se musela vrhnout do práce a ani si nestihla vybalit kufry. O několik dní později musela odletět do Gruzie kvůli válečnému konfliktu.

"Připravenost být i u válečných situací se předpokládá sama sebou," vysvětluje. Nikdo se reportéra neptá, pouze se zvažuje bezpečnostní situace. "O válečných zážitcích jsem ani nestihla přemýšlet," přiznává. Všechno se totiž událo až příliš rychle a dopad nepříjemných zážitků pocítila až o několik měsíců později.

"Sami Rusové vlastně ani nevědí, jaký je obrázek jejich země v zahraničí," vrací se Lenka Kabrhelová k mentalitě Rusů. "Ruská vláda má sice spoustu problémů, ale země není jen vláda, ale hlavně lidé," domnívá se.

Jako žena mohla Lenka Kabrhelová posoudit postavení žen v ruské společnosti. "Postoj k ženám není takový, jako u nás nebo v západní Evropě," myslí si. Jako příklad uvádí násilí o ženách, o kterém se příliš nemluví. "V Moskvě jsou ženy aktivní ve vědě, politice a podobně, ale je otázka, za jakou cenu," zdůrazňuje roli vnějšího pozorovatele, který může pozorovat mentalitu národa z pohledu cizince.

Jak na Lenku Kabrhelovou zapůsobila Moskva? Pracuje v Rusku hodně Čechů? A jaké jsou ceny základních potravin a služeb? Odpovědi na tyto i další otázky se dozvíte, pokud si poslechnete záznam rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Lenkou Kabrhelovou i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: šše
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.