Legální programové vybavení počítače, software

21. říjen 2002
Vaše téma

Software, základní programové vybavení, bývá obvykle v počítači, který si koupíte. Zákonnou cestou je si pořídit legální programy. Stane se, že zaměstnanec nainstaluje nelegální software do firemního počítače. Existuje řada možností a často i za oficiální software nemusíte zaplatit ani korunu.

Koubský: Tímto způsobem se obvykle předává nejen operační systém, ale spousta dalších programů. Většina počítačů je hned po zakoupení plně funkční, vybavená na všechny běžné práce.

Podotýká šéfredaktor specializovaného časopisu Inside Petr Koubský. Jestliže potřebujete počítač vylepšit, koupíte si v obchodě cédéčko s patřičným programem. Ten můžete používat neomezenou dobu, ale pouze na jednom počítači. Kopírování na jiný je už pak samozřejmě nelegální.

Koubský: Licence není na jméno, je na počítač. Tím je softwarwe vázán na jeden konkrétní počítač, ne na uživatele.

Větší firmy kupují multilicence, to znamená, že software mohou použít na s prodejcem dohodnutém počtu počítačů.

Koubský: Multilicence může být časově neomezená nebo nastavena tak, že se prodlužuje po několika letech. Smyslem je, že výrobci většinou dodávají vyšší a vyšší verze konkrétních softwarových produktů a smlouva potom na ně zohledňuje přechod. U velkých multilicencí pro velké podniky a organizace je běžné, že se uzavírá na několik let a pak prodlužuje.

Jak už bylo řečeno, programy se samozřejmě stále zdokonalují a také individuální majitel licence na určitý software má většinou zájem získat tu poslední verzi. Ta, jestliže už licenci máte, bývá o hodně levnější, než kdybyste ji kupovali poprvé.

Koubský: Tím, že se prokážete smlouvou nebo něčím jiným co doloží, že jste legálním uživatelem.

Úplně zdarma můžete získat takzvaný freeware, tedy zcela volné programy.

Koubský: Je to zcela běžné, třeba existuje řada odborných časopisů, které mají jako přílohu CD disky a ty jsou plné použitelného softwaru.

Někde mezi placenými a volnými programy je shareware.

Koubský: Program se tváří na první pohled jako freeware, čili je k dispozici volně, můžete si ho nainstalovat, používat a zpravidla po určité době vás vyzve k tomu, aby jste buď zaplatili jeho prodejní cenu nebo přestal s ním pracovat. Může to být podpořeno jen morálním apelem nebo se program může zablokovat a nejde ho použít. Rovněž může být shareware nastaven tak, že dovede jenom něco, jeho činnost je omezená a teprve po zaplacení se zpřístupní všechny funkce programu. Jde o velice dobrý způsob, jak nekupovat zajíce v pytli a vyzkoušet, za co dáváme peníze.

Takové programy, stejně jako freeware, se převážně šíří po internetu. Je možné získat z internetu i placený software. U každého programu je obvykle na webových stránkách vyznačeno, o jaký typ jde a případně jakým způsobem za ně platit. Do úplného výčtu, jak získat legálně programové vybavení počítače, chybí ještě poslední způsob.

Koubský: Ten kdo to umí si může programy sám napsat.

autor: alh
Spustit audio

Více z pořadu