Léčba revma

29. září 2006
Vaše téma

Že lidská populace stárne, to není nijak nové zjištění. Se stářím ovšem přicházejí i ty méně příjemné stránky života a to jsou následky nemocí, například takové revma, kterým trpí až patnáct procent světové populace. Odborníci nás ale v poslední době trochu uklidňují. Stále víc se totiž rozšiřuje možnost léčit bolest, kterou tohle onemocnění přináší, jak ostatně doloží v posledním díle Vašeho tématu i jeho autorka Vlasta Valentová.

Vlasta VALENTOVÁ:
Revmatická onemocnění se úplně vyléčit nedají, ale jejich prvotní projev, to je bolest, léčitelná je. Podle ředitele Revmatologického ústavu v Praze Karla Pavelky je základních typů bolestí hned několik. Může se například jednat o bolest zánětlivou. Hned druhým nejčastějším typem je pak bolest takzvaná degenerativní.

Karel PAVELKA, ředitel Revmatologického ústavu v Praze:
Třeba u artrózy kolen, kyčlí, což je bolest, která přinejmenším v těch počátečních stádiích je námahová, to znamená, že ten pacient má třeba bolesti jenom když chodí po delší dobu nebo nerovném terénu ze schodů, do schodů a tak dále. Čili to je taková ta typická námahová bolest degenerativního typu.

Vlasta VALENTOVÁ:
A možnosti léčby? Revmatologové v takových případech dávají přednost léčit příčinu, která bolesti vyvolává, to znamená pokud je za bolestí zánětlivé onemocnění, potlačit nejdřív zánět a teprve pak nasazovat pacientovi léky proti bolesti.

Karel PAVELKA, ředitel Revmatologického ústavu v Praze:
Trošku složitější je situace u té artrózy, kde zatím kauzální léčba příliš známá není. Čili tam neumíme zatím ten proces léčit. Čili tam ty analgetika vlastně zlepšujou kvalitu života a umožňují jim prostě třeba často pracovat a tak dále.

Vlasta VALENTOVÁ:
A co v takovém případě najdeme na receptu od lékaře napsáno? U revmatických onemocnění jsou to analgetika čili léky proti bolesti různých typů, dále pak takzvaná nesteroidní antirevmatika, i když ta, jak říká doktor Pavelka, mohou u některých, zejména starších pacientů při dlouhodobém užívání vyvolávat nežádoucí žaludeční potíže. No a nově se při léčení revmatických onemocnění začínají uplatňovat opioidy, což jsou léky na silné bolesti, které mají tu výhodu, že jsou k našemu žaludku šetrnější a existují i jako náplast. Jak jsme tedy říkali, onemocnění jako takové ani dneska úplně vyléčit se nedá. Prvotní projev - úporná bolest - léčitelná je. Lékaři hlavně doporučují změnit životní styl. Není to nic lehkého. Jenže jak říká primář Centra pro léčení a výzkum bolestivých stavů Fakultní nemocnice Motol Jiří Kozák, někdy udělá bolavá páteř rozhodnutí za nás. A pokud by ani léky a rehabilitace nezabraly?

Jiří KOZÁK, primář Centra pro léčení a výzkum bolestivých stavů Fakultní nemocnice Motol:
Je tam třeba nějaké závažnější onemocnění, třeba neurologické nebo nádorové. Často se musí přistoupit i k té opiátové léčbě, to znamená jsou to ty nejsilnější preparáty na bolest a dneska už je opravdu trend, že se používají tyto preparáty dokonce i v revmatologii, ale i v ostatních oborech. Bohužel, ten strach z těch opioidů není jenom u pacientů, ale i u těch lékařů, takže nejčastější vlastně je v rukou specialistů na léčbu bolesti. Ti se většinou jednak neobávají a jednak je umějí opravdu správně nasadit a sledovat léčbu.

Vlasta VALENTOVÁ:
Ale vraťme se závěrem tam, kde jsme začali, totiž že chronickou bolestí trpí v zemích Evropské unie devadesát až pětadevadesát procent seniorů. Kromě pomoci formou léků mohou pacienti u nás využít i nabídky podané ruky. Tu představuje Linka proti bolesti na telefonním čísle 224435587, která je v provozu každý všední den od čtrnácti do devatenácti hodin a informace o ní najdete i na stránce www.linkaprotibolesti.cz.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON I.T., s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: vva
Spustit audio

Více z pořadu