Ladění formy díky malé krabičce. Během tréninku vysílají čipy individuální kondiční data hráčů

22. červenec 2023

  • 00:00 témata magazínu
  • 00:44 moderní technologie ve fotbalu
  • 04:39 rozhovor s Martinem Vlkem
  • 09:37 frekvence dechu při běhu
  • 12:02 výměna nitrooční čoček u pilotů
  • 14:41 rozhovor s nobelistou Jean-Marie Lehnem

Jeden z posledních tréninků pardubických fotbalistů před novou sezonu. Než se s míči vydají na tréninkové hřiště, z kufru si každý bere malou černou krabičku.

„Je to podprsenka, vzadu má takové okénko, kam se ten čip strčí, a potom se to snímá. Člověk o tom prakticky neví, ani během zápasu to člověk ani nevnímá. Má to asi sedm centimetrů,“ popisuje střední záložník FK Pardubice Michal Hlavatý.

Kondiční trenéři si to vždycky vyhodnotí, pracují s tím hlavně oni. Když je něco špatně nebo jsou nějaké hodnoty horší, zavolají si nás a proberou to s námi. Řeší se tam různé akcelerace, decelerace, různé rychlostní stupně. Trenéři sledují hlavně to, kolik těch nejvyšších rychlostních stupňů máme naběháno a kolik máme naběháno ve sprintu. To je to hlavně zajímá,“ popisuje dál Hlavatý.

Průběh tréninku v tabletu

Všechny čipy rozdává trenér Filip Kopřiva. Zatímco trénink začíná, jde kondiční kouč k dalšímu přístroji.

Pokud chci vidět on-line monitoring, to chci vidět v průběhu tréninku, máme na to tablet, spáruji si to s tím a vidím v průběhu tréninku, jak kdo pracuje,“ vysvětluje Filip Kopřiva.

Na kraj hřiště postavil stativ, na něm je bílá krabička. Ten stahuje z čipů veškerá data. A já to vidím tady na tabletu,“ dodává trenér.

Trenér vidí na tabletu tabulku, každý hráč má své okénko, trenér vidí, jak kdo pracuje.

„V průběhu tréninku na to reagujeme dobíháním nebo snížením objemu, zkrátíme nebo naopak zvýšíme. Hrajeme si s tím podle toho, jak máme nastaveny mikro cyklus,“ představuje technologii trenér.

Individuální pokyny

Díky takovým údajům pak můžou trenéři každému hráči dávat jiné pokyny a ladit tak jeho formu, aby byl co nejlépe připravený na zápas. Data slouží nejen ke zlepšení kondice, ale také jako prevence proti zranění.

Trénink tady natáčí videoanalytik FK Pardubice Filip Pražák. Vysvětluje, že na hlavním stadionu je pak při zápasech speciální kamera. Ta snímá celé hřiště.

„Na hřišti točí všech 20 hráčů, nepočítám gólmany, aby si to následně mohli nějak vyhodnotit, ať už v rámci dat nebo práce s tím videem. Potřebujeme vidět celou plochu hřiště.

Máme kameru, kterou budou mít všechny týmy asi v první lize, kamera bude vyhodnocovat i kondiční data. To se teď kalibruje a my jsme toho teď součástí, zkouší se to v Pardubicích. Čím víc informací, tím víc je hráč z mého pohledu připravený, a je to pak výhoda i třeba na přestupovém trhu,“ dodává Filip Pražák.

Pardubický klub je důkazem toho, že moderní technologie a sbírání dat o hráčích už není jen záležitostí největších fotbalových klubů.

autoři: Ondřej Vaňura , mga
Spustit audio

Související