Kvetou vám na zahradě sedmikrásky? Dejte je do salátu, radí odbornice na bylinky

Máta, meduňka, levandule, šalvěj – i tyto bylinky by měl mít každý z nás doma. To si alespoň myslí Kateřina Boesenberg, která studovala naturopatii v Austrálii. Současně však varuje. I bylinkami se můžeme předávkovat.

V jarní přírodě můžeme vidět kvetoucí sedmikrásky, rostoucí pampelišky, mladé kopřivy nebo podběl. „Sedmikrásky jsou vynikající do salátu,“ popisuje Kateřina Boesenberg. Obsahují totiž vitamín C a vápník. Pampeliškové listy vám zas dobře pročistí ledviny. „Jsou lehce nahořklé, proto podpoří zažívání,“ radí.

Dlouhodobé užívání některých bylin může lidskému organismu uškodit. „Při používání tablet nebo kapslí můžou nastat problémy,“ uznává. Dobrým příkladem poměrně agresivní byliny je sena, která se používá při dietách. „Může narušit zažívání,“ vysvětluje Kateřina Boesenberg.

Čtěte také

Moderátorka Patricie Strouhalová se ptala také na používání bylinek během rychle se blížící sezóny grilování, ale také na kopřivy, které mnozí často přidávají do velikonočních nádivek. „Mladé kopřivy mají největší sílu,“ zamýšlí se Kateřina Boesenberg, která z nich raději připravuje džus.

Jak takový džus připravit? A jakou očistnou kůru bychom měli na jaře dodržovat? I to jste mohli slyšet mezi 10. a 11. hodinou.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.