Kupujeme si drahá vybavení, přitom neběháme správně! Poraďte se s odborníkem, říká sportovní lékař

21. červen 2016

Česko se chystá na další ročník T-mobile Olympijského běhu, hromadný start začíná 22. června v 18. hodin. Organizátoři očekávají, že olympijský svátek bude slavit 50 tisíc lidí, mezi nimi nebude chybět sportovní lékař a ředitel Institutu sportovního lékařství Jiří Dostal, který díky takzvané telemedicíně bude sledovat sportovce.

„Telemedicína se většinou zaobírá nemocnými, tady se zaobíráme zdravými,“ vysvětluje v rozhovoru s moderátorkou Patricií Strouhalovou. Dva nejjednodušší seznory – tepová frekvence a senzor svalové saturace kyslíku – napoví, kde má sportovec limitaci a jaký typ tréninku by měl dělat.

Podobně jako na Pražském maratonu, kde vyzkoušel pilotní projekt, bude spolupracovat s datovým oddělením Radiožurnálu, který umožní přenos některých fyziologických parametrů sportovce online, tedy na dálku. „Nyní to uděláme opravdu natvrdo, bude to pořádně monitorované, navíc u dvou sportovců,“ přibližuje.

Lidé budou moci sledovat na internetu přenos dvou lidí – Evy Vrabcové Nývltové a další amatérské sportovkyně. „Můj úkol bude komentovat, co se s těmi sportovkyněmi děje během závodu,“ říká.

Čtěte také

Jak ale může být telemedicína prospěšná pro běžné sportovce? „V současné době máte neuvěřitelnou záplavu nejrůznějších programů kondičních trenérů, ale jejich úroveň je od nevzdělanců až po lidi, kteří jsou schopni s některými věcmi vystoupit na vědeckých konferencích,“ nastiňuje.

Dobrá rada odborníka pro amatérského běžce spočívá například v tom, že mnoho lidí běhá špatnou technikou, nemá dobré boty, má nadváhu, běhá po betonu, a doplácí na to především klouby. Problém vidí také v tom, že lidé jsou ochotní platit neuvěřitelné peníze za vybavení – stopky, senzory, drahá trička.

JIří Dostal

„Ale že bychom si šli s někým poradit a tomu člověku zaplatit tisíc korun za hodinu, to nás nenapadne, přijde nám to strašně moc, a to je velká chyba,“ podotýká.

Audio záznam rozhovoru, ve kterém se dozvíte mnoho dalšího, si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio