Kumulace funkcí? Od občanů jsem dostala silný mandát, říká poslankyně a hejtmanka Jana Mračková Vildumetzová

Předsedkyně Asociace krajů, hejtmanka Karlovarského kraje a poslankyně za hnutí ANO. To všechno jsou funkce, které zastává Jana Mračková Vildumetzová. Přitom se už dříve nechala slyšet, že nechce kumulovat funkce. Jak chce situaci vyřešit?

 „Jsem především proti kumulaci odměn, proto jsem předložila návrh zákona, který konečně tohle vyřeší,“ vysvětluje v rozhovoru s moderátorkou Marií Bastlovou.

Připouští, že vykonávat funkce hejtmanky a poslankyně je špatně, na druhé straně složila slib občanům Karlovarského kraje, že bude hájit jejich zájmy. Později se také stala poslankyní z nevolitelného místa díky tomu, že od občanů dostala velmi silný mandát.

Dala jsem slib voličům, že budu hájit zájmy kraje
Jana Mračková Vildumetzová

Letos v únoru přitom oznámila, že je post hejtmanky připravená opustit, koaliční partneři ji ale podle ní přemlouvali, aby zůstala do komunálních voleb. „Celý rok jsem se snažila vykonávat oboje na sto procent,“ argumentuje s tím, že nepředpokládala, že v listopadu ji hejtmani vyzvou, aby pokračovala ve funkci předsedkyně Asociace krajů.

 „V tuto chvíli jsem svolala koaliční partnery, kde s nimi chci řešit tuto otázku, budu to řešit i s vedením hnutí ANO a s opozičními zastupiteli,“ zdůrazňuje.

Za druhou funkci 40 procent platu

Podle Vildumetzové není problém kumulovat funkce, ale kumulovat odměny – občanům nevadí to, že někdo pracuje nad rámec svých povinností, a to třeba dvacet hodin denně.

„Proto považuji návrh zákona, který jsem předložila, za spravedlivý. To znamená, že pokud někdo bude kumulovat dvě funkce, tak za tu druhou funkci bude pobírat pouze 40 procent,“ popisuje.

Proč by se měla zavést minimální hranice úspěšnosti u přijímacích zkoušek na střední školy s maturitou? A bude Česká republika vracet dotace vyplacené Agrofertu?

autoři: Marie Bastlová , prh
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.