Kulinářská puberta je u konce! Češi berou jídlo vážně, míní zakladatel Pražského kulinářského institutu
Víte, jak se smaží brambůrek? „Výroba trvá šest minut, ale mezitím jako by proletěl raketoplánem. Vjede do poslední mašiny a začne plavat kraula v oleji,“ vysvětluje zakladatel Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk, který mimo jiné ukazuje, jak se co dělá, aby spotřebitel věděl, co kupuje. Více nastínil v rozhovoru s moderátorkou Lucií Výbornou.
„V letech 1924 až 1929 jsme byli na gastronomické mapě Evropy, tehdy tady bylo neuvěřitelné množství lahůdek. Gastronomie zažívala skutečnou konjunkturu, ale pak začala hubená léta, elita utekla,“ nastiňuje, ale také ubezpečuje, že co se týče gastronomie, tak pomalu opět šplháme na vrchol.
Pražský kulinářský institut – tým špičkových kuchařů, šéfkuchařů, sommeliérů, barmanů, pekařů, cukrářů, uzenářů a dalších odborníků, kteří vyhlásili válku zažitým představám o tom, jak má jídlo vypadat.
Podle něj se lidé začali jídlem více zaobírat a brát ho vážně. „Zastavili jsem se v kulinářské pubertě, víme, že ne všechno ve slevách je levné, že v běžných řetězcích existují také poctivé věci, že dokážeme vyrobit perfektní věci,“ říká s tím, že ještě před pár lety Češi jídlem pohrdali.
Gastronomie je podle něj spočitatelná věda, ve které neexistují experimenty a vše má svůj řád. „Co potřebujete více než cibuli, kořenovou zeleninu, bylinky, máslo a víno? Pak vzniknou neuvěřitelné věci,“ míní.
A stejně tak je důležité, aby na jídelních lístcích nechyběla klasika. „Musím ji umět a ovládat, abych mohl vymýšlet gastronomické -ismy, vše vychází z klasiky,“ upozorňuje.
Jak by měly vypadat jídelní lístky? A proč Češi v posledních letech tolik propadli vaření? I to jste se mohli dozvědět v Hostu Radiožurnálu.
Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Trumpova vyjádření jsou matoucí a často si odporují. Záleží na tom, jakou má náladu, říká analytik
-
Doma bychom toho měli mít jen tolik, abychom se tam ještě vešli, říkají propagátorky udržitelnosti
-
Kometa prohrála s Pardubicemi 1:5. O vítězi extraligy tak rozhodne až sedmý zápas
-
‚Škoda, že zničil a spálil svou reputaci.‘ Muskova popularita v USA klesá. Propadly se i zisky Tesly