Kufřík nebo krabice od vína? Jak to u nás začalo s korupčními aférami

17. červen 2016
Svobodná a divoká 90. léta

Prvním vysokým státním úředníkem odsouzeným za korupci byl Jaroslav Lizner, šéf Centra kuponové privatizace. Policie ho zadržela v říjnu 1994 v pražské restauraci Asia s více než 8 miliony korun v kufříku.

Zatčený úředník, který měl přístup k citlivým informacím, tvrdil, že to byla záloha na nákup akcií. Podnikatel, který peníze předal a který byl později odsouzen za jiný skutek, trval na tom, že se jednalo o úplatek. Lizner za něj měl zprostředkovat prodej akcií klatovských mlékáren.


Snadné to neměla ani restaurace Asia. Kvůli mediální pozornosti změnila jméno na Českou hospodu, ale ani tak nepřežila a dnes je z ní běžná restaurace.

Jaroslav Lizner nikdy nepřiznal, že peníze byly úplatkem. Nakonec si odseděl přibližně polovinu sedmiletého trestu.

Aféra byla pro startující tržní ekonomiku velice nepříjemná. Ve velké privatizaci šlo o majetek za více než 300 miliard. Zatčení šéfa centra, které mělo privatizaci na starosti, mohlo zpochybnit důvěryhodnost největšího majetkového přesunu v novodobých českých dějinách.

Po roce 2000 požádal o obnovu procesu, který by ho zbavil viny. Revidovat soudní rozhodnutí se mu ale nepodařilo. Navíc se zapletl do dalších problémů a v roce 2007 čelil trestnímu oznámení za podvod.

autoři: Pavel Hrabica , per
Spustit audio