Kuchař nemusí být blbý a chudý! upozorňuje Filip Sajler. Co znamená gastronomické kutilství?

29. prosinec 2015

Jeho úkolem je vymýšlet nové věci a starat se, aby vše správně fungovalo, do kuchyně se ale velmi rád vrací. A že se ptáte, čím to je, že takový šéfkuchař, jakým je Filip Sajler, má správnou postavu a není tlustý? „Stále se někde pohybuji, celý den běhám, také mám rád sport a denně cvičím,“ vysvětluje v Hostu Radiožurnálu.

V jídelním lístku, který sestavuje, nechybí jídlo s moderními trendy ve výživě, jako bílé maso, luštěniny, obiloviny. Nezapomíná ale také na české jídlo, světovou kuchyni nebo specialitu šéfkuchaře. „Spektrum pro strávníka je celoročně zajímavé, leden není výjimka,“ upozorňuje.

Za hezkou tradici považuje vánoční šneky, má také rád chřest a obyčejné věci jako zelí, řepa, brambory, kořenová zelenina, dýně, luštěniny, ale i masa, které mohl jíst, když byl na návštěvě u babičky – slepice, králík, ryby.

A na takové experimentování není v kuchyni prostor, kuchař totiž musí vždy přesně vědět, co dělá. „Je to hodně o tréninku, experimentování a zkoušení do reálné gastronomie nepatří,“ vysvětluje.

Čtěte také

Spolu s Ondřejem Slaninou už 10 vystupuje v České televizi v pořadu Kluci v akci, nápadů a námětů na receptů je ale stále dost. Lidé se podle něj obrací na to, aby si pozemský život více užívali, a jídlo a pití je toho nedílnou součástí.

A co se týče jeho kolegů kuchařů, tak s některými rád chodí na pivo – je přesvědčený o tom, že důležitá je otevřenost a umět informace sdílet. A když přijde řeč na Láďu Hrušku, tak podle něj stále existují lidé, kteří kulinářskou profesi degradují.

Filip Sajler

„Naše branže je profesionální gastronomie, jde o ceněné řemeslo. Vařit dnes může každý – to je gastronomické kutilství,“ říká s tím, že kuchař nemusí být blbý a chudý.

Mezi kuchyně, které nejvíce ovlivňují světovou gastronomii, patří Francie. Ta také ovlivnila i tu naší – podobností bychom podle něj našli hodně. Určitým způsobem také diktují trend Skandinávci, blízkovýchodní kuchyně nebo regiony jako například jižní Tyrolsko, zajímavá jsou také velká města – Londýn, Madrid. „Když může člověk cestovat, tak se inspiruje všude,“ vyzdvihuje.

Zajímá vás víc? Audio záznam celého rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.