Kubiceho zpráva odstartovala největší českou politickou krizi. Stála křeslo předsedy i Kalouska

11. říjen 2017

Patový výsledek voleb v roce 2006 vedl k tomu, že Česká republika neměla přes sedm měsíců stabilní vládu. Předvolební kampaň byla do té doby nejtvrdší a také nejšpinavější v historii samostatného Česka. Soupeřily hlavně ČSSD a ODS, navíc se pár dní před volbami provalila takzvaná Kubiceho zpráva.

Přísně tajný dokument šéfa policejního útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Jana Kubiceho otřásl veřejností a stal se politickou rozbuškou. Kubice v něm informoval o prorůstání organizovaného zločinu do státní správy nebo o tom, že politici sociální demokracie ovlivňují vyšetřování kauzy biolíh.

Výsledkem bylo vítězství ODS, i když jen o tři procenta. „Není to na triumfální výskání, čeká nás tvrdá práce,” komentoval to její tehdejší předseda Miroslav Topolánek.

Jan Paroubek z ČSSD porážku nepřiznal. „Pod heslem ‚vítěz bere vše’ ODS spoléhá, že se rychle ujme moci a spolu se svými agenty-přisluhovači zajistí těmto osobám beztrestnost,” prohlásil.

Místopředsedkyni ODS Miroslavě Němcové prý tehdy slova Jiřího Paroubka odhalila jeho pravou tvář. „Jeho projev připomínal všechno jiné než demokratického politika, než státníka,” řekla tehdy.

Kalouskovi nevadila tichá podpora komunistů

Hlasy voličů rozdělily sněmovnu na dvě poloviny. Volební pat sto na sto znamenal bezprecedentní období vládní krize a nikam nevedoucích vyjednávání, která se táhla až do ledna 2007.

Vládnout chtěl i Jiří Paroubek. Jeho výzvu k jednání vyslyšel i šéf KDU-ČSL Miroslav Kalousek, dokonoce s tím, že by mu nevadila tolerance takové vlády ze strany komunistů.

Miroslav Kalousek

„Z mé strany je to významný politický ústupek, ovšem je-li to cena, za niž bude zachována stranická pluralita, jsem ochoten ji navrhnout orgánům strany,” řekl.

Řadoví členové s ním nesouhlasili a Kalouska přinutili na post předsedy rezignovat. Mirek Topolánek sestavil menšinovou vládu s podporou KDU-ČSL a zelených, což dávalo dohromady pouhých sto hlasů.

V hlasování o důvěře dokonce chyběly další tři hlasy. Šlo o první vyslovení nedůvěry vládě v historii České republiky. Topolánek na konci roku prezidentovi předložil návrh druhé vlády, tu tvořili ministři ODS, KDU-ČSL a Strany zelených.


Doba nestability nemůže dál pokračovat. Nemohu se dál dívat na vyjednávací taškařici. Mocichtivá skupina kolem předsedy Jiřího Paroubka včetně jeho samého se začala k ČSSD i k naší straně chovat jako k prostředku udržení u moci.MILOŠ MELČÁK

K vládě dopomohli přeběhlíci

Jmenování vlády ale začal zdržovat prezident Václav Klaus. „Jde o to vyjednat širší politickou podporu, která by byla vyjednána předem,” prohlásil.

Podle poslankyně Strany zelených Kateřiny Jacques prezident nejednal v souladu s ústavou. „Po šesti měsících vlády v demisi bychom mohli přistoupit k druhému pokusu,” řekla.

Topolánkova vláda podporu získala jen díky dvěma přeběhlíkům z ČSSD: Michalu Pohankovi a Miloši Melčákovi. Ti při hlasování o důvěře opustili sál.


Každý den by se měl podívat do zrcadla a odplivnout si před sebou.JIŘÍ PAROUBEK

Poslanec Melčák jejich postoj vysvětlil: „Doba nestability nemůže dál pokračovat. Nemohu se dál dívat na vyjednávací taškařici. Mocichtivá skupina kolem předsedy Jiřího Paroubka včetně jeho samého se začala k ČSSD i k naší straně chovat jako k prostředku udržení u moci.”

Jiří Paroubek to nemohl nechat bez odpovědi. „Každý den by se měl podívat do zrcadla a odplivnout si před sebou,” vzkázal mu.

Topolánkova vláda vydržela dva roky.

autor: jas
Spustit audio