Krizový zákon bez nouzového stavu není možné použít. Prodloužení do 25. května by bylo logické, domnívá se Hamáček

Poslanci v úterý hlasovali o prodloužení nouzového stavu. Vláda prosazovala, aby pokračoval až do 25. května, protože jeho zrušení by znamenalo také konec krizových opatření. Nakonec prošel kompromis navržený komunisty a nouzový stav byl prodloužen do 17. května. Znamená to, že vláda poslance znovu požádá o prodloužení, řekl ještě před hlasováním vicepremiér a předseda ČSSD Jan Hamáček.

Opoziční poslanci s prodloužením do 25. května nesouhlasí. Sněmovna se sejde příští týden znovu, takže podle nich není problém jednat o dalším prodloužení. Jan Hamáček si ale myslí, že se tím poslanci zbytečně zaměstnají a nebudou mít čas na projednání dalších zákonů. 

Čtěte také

„Opozice po nás chtěla, abychom jim představili plán, podle kterého budeme uvolňovat opatření. To jsme udělali, a navíc jsme ten proces podle vývoje zrychlili. Do toho vstoupil Městský soud v Praze, který jasně řekl, že jediný způsob, jak držet opatření, je podle krizového zákona,“ vysvětluje ministr vnitra.

Zmatky kvůli rozhodnutí soudu

Městský soud v Praze ve čtvrtek zrušil opatření vydaná ministrem zdravotnictví s odůvodněním, že je musí přijímat vláda na základě krizového zákona. Jan Hamáček na to reagoval prohlášením, že se tím potvrdilo stanovisko, které mělo Ministerstvo vnitra od začátku. Jako svoje vítězství to ale nebere. 

„Ve vládě jsme vedli diskuzi, jak postupovat, co nejčistěji z hlediska zákona. Ministerstvo vnitra od začátku říkalo, že v situaci, kterou nelze zvládnout standardní činností správních orgánů, je potřeba postupovat podle krizového zákona,“ říká ve Dvaceti minutách Radiožurnálu.

Má vláda dostatek informací?

Člen Poradního sboru Ústředního krizového štábu Daniel Münich v rozhovoru pro časopis Respekt kritizoval nedostatek podkladů pro rozhodování a vytváření analýz. Řekl, že podle něj je informačně často postavena do kouta. Nemá v ruce nic, ale rozhodnout musí. Je závislá na pár jednotlivcích a jejich interpretaci situace.

Čtěte také

„Nevím, odkud pan Münich bere tyto informace,“ brání se Hamáček. „On je součástí ekonomického týmu, ale nikdy nebyl na jednání vlády, takže nemůže vědět, o co vláda opírá svoje rozhodování.“

Web neovlivni.cz přišel s informací, že marně žádal resort zdravotnictví o informace k plošnému testování. „To je pravda, ale nedělal bych z toho kovbojku. S panem Prymulou jsme se dohodli, že ve středu dorazí a odprezentuje aktuální výsledky. Ptal jsem se v pondělí a bylo mi řečeno, že ta čísla ještě nejsou k dispozici,“ vysvětluje Hamáček.

Představuje vláda rušení opatření veřejnosti dostatečně srozumitelně? A proč se rozhodla zrušit ze dne na den opatření, které pozastavilo platnost parkovacích zón? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Tomáš Pancíř , vla
Spustit audio

Související