Krajané z jihovýchodu Ukrajiny mají poslední možnost žádat o víza do Česka v Oděse

13. únor 2015

Čeští krajané z jižní a východní Ukrajiny se mohou vrátit domů. Ministerstva zahraničí a vnitra jim v Oděse vydala víza a dokumenty potřebné k repatriaci.

Několik desítek českých krajanů a jejich příbuzní už mohou odcestovat do Česka. Zástupci vlády pro ně před týdnem otevřeli dočasné konzulární oddělení v Oděse.

„Písemně projevili zájem o to, že využijí té možnosti. Z toho důvodu se tady udělala konzulární oddělení v Oděse, aby to bylo dostupnější pro východ a jihovýchod než samotný Kyjev,“ říká Petr Zenker z ministerstva vnitra.

„Jinak samozřejmě mají možnost kdykoli absolvovat proceduru na ambasádě v Kyjevě.“

„Nabrali jsme zhruba 180 žádostí o trvalý pobyt,“ uvedl v Ranním interview zvláštní zmocněnec ministerstva zahraničí Karel Kühnl.

„Některé žádosti jsou už vyřízené, asi tak 130, nebo 140. Pasy jsou už vydány. To znamená, že tento počet lidí se v nejbližší době přistěhuje do České republiky.“

„Máme zájem i od krajanů ze západu Ukrajiny od tzv. Volyňských Čechů. Motivace je individuální, ale velkou roli v tom samozřejmě hraje vztah k mateřské zemi, který si krajané udrželi po celou dobu, kdy tady jejich rodiny žily,“ poznamenal Kühnl.

Krajanům bude po příjezdu do Česka pomáhat arcidiecézní charita.

Čtěte také


Zvětšit mapu
autor: mdo
Spustit audio