Kosmonaut z Čech budí rozruch za oceánem. „První román jsem chtěl napsat o Česku,” říká Jaroslav Kalfař

24. květen 2017

Zrodila se nová česká literární hvězda? Recenze tomu zatím nasvědčují. Kosmonaut z Čech, románový debut českého rodáka žijícího v USA Jaroslava Kalfaře, patří mezi nejočekávanější tuzemské kulturní události letošního roku. V Americe, kde už román vyšel, vzbudil skutečný rozruch.

„Psát jsem chtěl odmalička, knihy jsem vždy miloval,” vzpomíná mladý spisovatel. Svou (tehdy samozřejmě ještě nevydanou) prvotinu napsal už v šesti letech. A ne jen tak ledajakou. Šlo o originální fanfiction na motivy seriálu Akta X.

„Psal jsem o českých agentech, kteří vyšetřovali mimozemšťany na české vesnici. Psal jsem na kreslicí papír a používal těch pár slov, která jsem tehdy v šesti letech znal,” usmívá se Jaroslav Kalfař v rozhovoru s Lucií Výbornou.

A láska k mimozemšťanům ho neopustila ani v dospělosti. V jeho románové prvotině se zástupce inteligentního mimozemského života objevuje také a je na něm znát silná inspirace tradiční českou vesnicí. Vypadá totiž jako pavouk.

„Když jsem vyrůstal na vesnici svých prarodičů, měli v domě opravdu hodně pavouků. Dívali se na nás ze stropu, pozorovali nás a vždy mi připadali velice moudří. Považoval jsem je za filozofy. Když jsem proto uvažoval o postavě mimozemšťana-filozofa, okamžitě jsem si na to vzpomněl,” vysvětluje Jaroslav Kalfař.


Když jsem vyrůstal na vesnici svých prarodičů, měli v domě opravdu hodně pavouků. Dívali se na nás ze stropu, pozorovali nás a vždy mi připadali velice moudří. Považoval jsem je za filozofy.

Kosmonaut z Čech míří na české pulty

Svého Kosmonauta z Čech původně napsal jako povídku o americkém astronautovi, který je zrovna ve vesmíru, když mu žena zavolá, že chce rozvod. Nakonec to ale dopadlo jinak.

„První román jsem chtěl napsat o Česku, o naší přítomnosti i minulosti, tenhle astronaut mě ale nechtěl pustit. Chtěl jsem vědět, co se mu stane. Nakonec jsem tyhle dva nápady skloubil,” popisuje.

Přestože je kniha Kosmonaut z Čech plná českých reálií, podle prvních recenzí je zřejmé, že ji velmi dobře přiali i v USA. Už 6. června vyjde v českém překladu.

autor: als
Spustit audio