Konec zbytečného cestování po úřadech. Od června auto přihlásíte kdekoliv

1. červen 2017

Potřebujete přihlásit nové auto? Nikdy to nebylo jednodušší než dnes. Od 1. června totiž začala platit novela zákona, která umožňuje zapsat auto do registru na jakémkoliv úřadě s rozšířenou působností. Dosud přitom bylo možné zaregistrovat auto pouze v místě bydliště nového majitele.

Na stránkách ministerstva dopravy je k dispozici interaktivní mapa se všemi úřady, kde můžete auto přihlásit.

„Občané už nebudou muset cestovat za spisem svého vozidla. Na druhou stranu to zvyšuje nároky na úřady, budou totiž muset více komunikovat mezi sebou,” předpovídá mluvčí ministerstva dopravy Tomáš Neřold.

Úřady se připravují na nápor žadatelů

Kromě přihlášení na úřadu vyřešíte i jinou agendu, třeba uložení vozidla do depozitu nebo zápis tažného zařízení. Některé úřady proto můžou být kvůli zvýšenému zájmu žadatelů přetíženě.

„Očekáváme jistý nárůst agendy a klientů, běží proto všechna okénka a všechny pracovnice jsou na svých místěch. Nové registrační značky už jsem objednal předem,” říká například vedoucí odboru dopravy v Brandýse nad Labem Petr Fehér.

Chcete-li přihlásit nové auto, musíte si sebou přinést vyplněnou žádost, všechny dokumenty k vozu, osobní doklady a také uhradit poplatek 800 korun.

Kontrola na STK zůstává, stojí kolem 400 korun

Ještě před registrací musí každé auto projít evidenční kontrolou na STK. Většinou trvá pár minut a stojí v průměru kolem čtyř stovek. Při prohlídce se prověřují všechny důležité údaje, vysvětluje vedoucí jedné pražské stanice Martin Jerman.

„Pro řidiče je to velmi potřebné. Mohl by totiž naletět a pak mítt problémy při dalším přihlašování,” zdůrazňuje.

Nově se také prodloužila lhůta na vyřízení prohlídky, a to ze 14 dnů na 30.

autoři: als , hbc
Spustit audio