Koncerty, festivaly a řemeslný inkubátor. Co všechno nabízí areál v Dolních Vítkovicích?

11. červen 2017

Radiožurnál vysílá v neděli dopoledne z Garden Food Festivalu v areálu Dolních Vítkovic v Ostravě, a tak hlavním tématem není nic jiného než dobré jídlo, suroviny na vaření a vaření samotné, ale také unikátní památkový areál. Do mobilního studia Radiožurnálu zavítal zástupce projektu Dolní Vítkovice Petr Koudela a šéfkuchař Jan Punčkochář, který nedávno získal cenu Zlatý kuchař.

Ještě před několika lety Petr Koudela spolu s iniciátory projektu a architektem Josefem Pleskotem snili o tom, jak do areálu budou chodit děti a studenti a učit se v laboratořích a speciálních jídelnách. Tento sen se podařilo zrealizovat. „Denně odbavíme 10 až 15 tříd základních a středních škol,“ pochvaluje si.

Ocelové město je omšelé, ale nádherné – cílem bylo zachovat památku, a zároveň ji vybavit lákavým a vzdělávacím programem, který bude návštěvníky motivovat, aby se vraceli. Každá akce přitom s sebou nese určitá organizační opatření – při letošním Colours of Ostrava má areál pojmout až 50 tisíc návštěvníků najednou.


Areál Dolních Vítkovic v loňském roce navštívilo přes 1 300 000 lidí.

Na své si mohou zájemci přijít i v době, kdy se žádný festival v areálu nekoná – děti, ale i jejich rodiče se mohou zábavnou formou dostat do světa přírodovědy ve Světě techniky. V multifunkční aule Gong se konají přednášky, divadla, festivaly i koncerty, bývalý hornický důl Hlubina zase obsadili kejklíři, brašnáři, tatéři, k využití jsou hudební zkušebny, ateliéry, prezentační místnosti…

A co je to řemeslný inkubátor? „Představte si chlapy i dívky, kteří sedí v paneláku v Ostravě, a chtěli by se něco naučit nebo domů vyrobit skříň nebo postel. V řemeslném inkubátoru dostane materiál, metodickou pomoc, nástroje zařízení. Skříň domu přinese, ještě dostane pochvalu nebo se něco naučí,“ přibližuje s tím, že podobný projekt funguje v řadě evropských měst.

Vaříme to, co nás baví, říká Jan Punčochář

A protože tento víkend se v Dolních Vítkovicích nese v duchu dobrého jídla a pití na Garden Food Festivalu, tak do mobilního studia usedl známý kuchař Jan Punčochář. U jednoho ze stánku vyrábí zmrzlinu, ledovou tříšť, makarony, našel si ale také čas projít si všemi stánky. „Je to poprvé, co jsem si to takhle užil,“ pochvaluje si.

Sám má rád českou kuchyni, nepohrdne ani asijskou, francouzskou nebo italskou – vždy podle nálady. „Mám rád veškeré jídlo, které je dobře udělané,“ přiznává s tím, že v dnešní době se využívají suroviny, které jsou levné, ale dají se z nich udělat dobroty.

Jan Punčochář (vpravo) odpovídal na otázky moderátora Štěpána Pokorného

Šéfkuchař restaurace Grand Cru se snaží dělat především kuchyni, která baví jeho i lidi, kteří k nim chodí. „Každý den děláme to, co přivezou. Do poslední chvíle nevíme, co budeme vařit,“ popisuje.

A panuje mezi profesionálními kuchaři rivalita? „Je nejhezčí, když sedíte v restauraci u kamaráda kuchaře a doopravdy si to užíváte,“ říká s tím, že pro konkurenci je jenom dobře, čím více bude nejlepších restaurací. „Rivalita tam je, ale na přátelské bázi,“ uzavírá.

Audio záznam všech rozhovorů si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autoři: špo , prh
Spustit audio