Kolik tabákových výrobků smíme vézt do zahraničí

26. červenec 2006
Vaše téma

Co můžeme a nemůžeme převážet do zahraničí? To je dnešní Vaše téma. Teď budeme mluvit o tabákových výrobcích. Při cestě do ciziny totiž můžeme převážet osm set kusů cigaret. Některé země Evropské unie ale uplatňují vůči novým členským státům snížené limity pro dovoz tabákových výrobků. Jsou to země, kde cigarety stojí podstatně víc než v nových členských státech.

Tato omezení uplatňuje například Německo nebo Velká Británie. Pro vlastní potřebu sem můžeme vyvézt dvě stě kusů cigaret, padesát doutníků a dvě stě padesát gramů tabáku. Staré země pětadvacítky ale tyto limity směrem k nám nemají.

Jursíková: Také převoz přes území Evropské unie je rizikem, pokud cestující se pohybuje po zemi, protože pro státy, kterými bude turista projíždět platí snížený limit, takže může být podroben kontrole.

Podle Hany Jursíkové z Generálního ředitelství cel je přechodné období stanovené pro různé členské státy na různou dobu.

Jak dlouho bude platit pro nás?

Dokud se nepřiblíží sazby spotřebních daní. To znamená ještě zhruba rok a půl. Skončí 31.prosince roku 2007.

Jestli někdo tyto limity překročí a poveze například do Velké Británie pět kartonů cigaret, jaký mu hrozí postih, pokud je u něho celníci najdou?

Musí počítat s tím, že mu cigarety, které jsou nad limit - to znamená nad dvě stě kusů - zabaví, protože fyzické osobě na rozdíl od právnické celníci daň nedoměří. Podle Hany Jursíkové z Generálního ředitelství cel to ale riskuje na území všech států, které proti nám toto přechodné období uplatňují.

Jursíková: Z České republiky do Německa smíte převážet maximálně 200 cigaret. Obráceně, z Německa do České republiky smíte vézt volně 800 cigaret.

Jiná pravidla ale platí pro země Evropské unie a jiná pro třetí země. Do těch můžeme z České republiky vyvézt pro svou osobní potřebu tolik cigaret, kolik chceme. Limit pro dovoz je ale dvě stě kusů. Pokud vezete víc, celníci vám je bez náhrady vezmou.

autor: vav
Spustit audio

Více z pořadu