Kolik celkem znáte českých slov? Víme, jak je na tom průměrný Čech!

29. září 2014
Encyklopedie Radiožurnálu

Jaká je slovní zásoba průměrného Čecha? A kolik má čeština vlastně slov? Řeči začínáme rozumět mnohem dříve, než dokážeme vyslovit první slovíčka!

Malé děti začínají rozumět slovům a gestům jiných lidí už od 8. měsíce života. První samostatně pronesená slovíčka se objevují kolem prvních narozenin. Kolem jednoho a půl roku umí většina dětí pronášet jednoslovné věty. Ve 3. až 4. roce života už dítě ovládá základy gramatické skladby jazyka a umí používat většinu slovních druhů.

Slovní zásoba běžného předškoláka dosahuje 2500 až 3000 slov a během školní docházky a následného studia se dále rozšiřuje.

Stejně jako děti, i dospělí lidé rozumí více slovům, než sami aktivně používají. Aktivní slovní zásoba běžného Čecha, tedy souhrn slov, kterou člověk aktivně využívá při mluvení a psaní, se pohybuje mezi pěti a deseti tisíci slovy. Takzvaná pasivní slovní zásoba, zahrnující slova, která sami nepoužíváme, ale rozumíme jim, je až šestkrát vyšší.

Slovní zásoba českého jazyka obsahuje minimálně 250 tisíc slov. Alespoň tolik slov je zaneseno v Příručním slovníku jazyka českého, největším českém výkladovém slovníku. Čeština je však živý jazyk, který prochází neustálým vývojem. Proto je tento odhad pouze přibližný.

autor: ČRo
Spustit audio

Související