Knihovnička Radiožurnálu

2. prosinec 2007
Knihovnička Radiožurnálu

"Blížily se Vánoce. Ráno už býval na kalužích led a dny se zkracovaly. Jednou odpoledne maminka, Sára a Bára pekly společně cukroví. V celém bytě to vonělo, a kdykoli maminka otevřela troubu, horkem jí hezky zčervenaly tváře." Jak Michal Viewegh zjara slíbil, tak přes léto učinil a díky tomu teď v nakladatelství Druhé město vyšly jeho KRÁTKÉ POHÁDKY PRO UNAVENÉ RODIČE. Ilustrovala Radka Folprechtová.

"Chronické manželské hádky jakoby nikdy nezačínaly a nikdy také nekončily. Manželé se v ničem neshodnou a dávají to najevo. Obvykle jde o degradující poznámky, ironii, podrážděnou nespokojenost projevující se v tzv. brblání, urážení se a oplácení faktických či domnělých křivd,"
cituji z kapitoly Typy a fáze krizí a hádek z příručky zkušeného psychologa Tomáše Nováka. HÁDKY V MANŽELSTVÍ vydala Grada.

Norman Mailer se proslavil už v roce 1948 svým prvním románem Nazí a mrtví. Tehdy mu bylo 25 let. Když nedávno nakladatelství Jota vydalo jeho třiatřicátou, bohužel poslední knihu, Norman Mailer ještě žil. Ta kniha se jmenuje LESNÍ ZÁMEK aneb Hitlerův přízrak a také Mailer, jako mnozí před ním, v ní hledá odpověď na otázku: Kde se v Hitlerovi vzala tak mocná nenávist? Lesní zámek přeložil Robert Křesťan.

Milovníkům historických románů a silných příběhů nabízí BBart (v překladu Gerika Císaře) PLANTÁŽ SHADOWBROOK - román o lásce, válce a zrození Ameriky od Beverly Swerlingové.

Totéž nakladatelství vydalo KNIHU MRTVÝCH od Douglase Prestona a Lincolna Childa (přeložila Věroslava Ončáková). Napínavý děj se odehrává převážně v suterénu newyorského Přírodopisného muzea, kam byla před osmdesáti lety přenesena egyptská Senefova hrobka. Při následné stavbě metra ji nadlouho uzavřeli - až nyní je znovu zpřístupněna - ale halí ji tajemství dávného prokletí...

EGYPT - tentokrát doopravdy. EGYPT - ŘÍŠE FARAONŮ je výpravná publikace britského historika Roberta Hamiltona, která obrazem i slovem zachycuje postavy, místa, události a představy, jež po tři tisíciletí utvářely jedinečnou civilizaci starověkého Egypta. Vydal Slovart v překladu Ladislava Bareše.

"Pršelo, jako by nemělo nikdy přestat, a Dorotku s hrbem batůžku pod pláštěnkou a s deštníkem, který jí vnutila babička, by nikdo nepřesvědčil, že ji toho dne může potkat něco báječného. A právě to se stalo. Když nastoupila před školou do tramvaje, spatřila na zadní plošině psa."
Viola Fischerová je jednak paní básnířka, a zároveň už podruhé prokazuje, že umí skvěle psát i pro děti. Po knížce Co vyprávěla dlouhá chvíle (loňská cena Magnesia Litera za nejlepší dětskou knihu) vydal Meander její vyprávění O DOROTCE A PSOVI UKŠUKOVI - ilustrovala Pavlína Řezníčková.

Pozor, soutěž!
Ve vánoční nabídce Meandru jsou i ŘÍKADLA PRO CELÝ DEN A TAKY NAVEČER od českého básníka, který je psal pro své děti Jitku a Víta a jehož sté výročí narození si zanedlouho připomeneme. Kdo to je?

Český rozhlas, Knihovnička, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2

Pokud se chcete zúčastnit naší soutěže o knižní novinky, napište jméno autora následujících veršů: Hudry, hudry, dupy, dupy,
Čert nám leze do chalupy.
Hudry, hudry, už tu je,
Už na okna bubnuje.
Dlouhý ocas, krátké uši;
To ti, čerte, pěkně sluší.
Celý černý, samý chlup,
Metlou dělá šupy šup.

knihovnicka@rozhlas.cz

Na shledanou dnes ve 20 hodin 50 minut u pořadu Kniha týdne (Toon Tellegen: Dvě staré babky) se jmény sedmi výherců soutěže Knihovničky se těší Jana Klusáková.

K minulé soutěžní otázce nás inspirovala knížka veršů Nepiju sám. A správná odpověď? Autor se jmenuje Vladimir Vysockij - zemřel v roce 1980.

Následují jména sedmi výherců knižních novinek:
Blažena Ambrožová, Otrokovice;
Marta Císařová, Brandýs nad Labem;
Jiří Čermák, Praha 9;
Tomáš Kpička, Přeštice;
Karel Nekolný, Nučice;
Anežka Novotná, Praha 4;
Jitka Šochmanová, České Budějovice.

Blahopřejeme!

autor: jak
Spustit audio

Více z pořadu