Knihovnička Radiožurnálu

25. listopad 2007
Knihovnička Radiožurnálu

Opatři si papír do stroje, ber list za listem a pokryj stůl, židli, topení, podlahu; všechno, na čem může ležet kousek papíru, dokud nezbělá celá místnost. Potom ulehni na zbylé místo; pokryj sebe, zavři oči a v myšlenkách na loňský sníh chvíli odpočívej. Jednadvacátým svazkem edice Mocca ("malá, ale silná káva") nakladatelství Dokořán je NÁVOD K UPOTŘEBENÍ od Jiřího Koláře. Ilustrovala Saša Švolíková.

"Sagina je navažský medicinman. Jeho soukromý i profesionální život je spojený s medvědy. Když některý z jeho pacientů umírá, odejde k medvědímu brlohu a modlí se; prosí medvěda, aby zasáhl. Medvěd prý často pomáhá i lidem, kteří jsou ve vězení."
BBart vydal (v překladu Tamary Vosecké) STÍN MEDVĚDA od Briana Paytona aneb Putování mizející divočinou.

Knížka z nakladatelství Baobab je malou událostí vždycky; ta poslední, TOBIÁŠ TOLNESS, získala Andersenovu cenu v Bologni, stala se nejlepším francouzským románem pro děti a Baobab ji vydává v nové ediční řadě BIGBAO - pro starší děti a dospívající. Autor Timothée de Fombelle (ročník 1973) napsal velký dobrodružný román o miniaturním světě - Tobiáš měří něco přes milimetr a náleží k lidu, odedávna žijícímu na velkém stromě. Tobiáš Tolness vychází v překladu Drahoslavy Janderové s původními ilustracemi Francoise Place.

Angličan Peter Mayle je znalcem a milovníkem jihofrancouzské Provence, což dokazuje ve svých knihách. Olympia přichází s tou třetí - jmenuje se ZNOVU PROVENCE; zábavnou formou informuje zevrubně o tomto zaslíbeném a oblíbeném kraji. Přeložil Paul Millar.

Málokdo ví, že když byl herec Rudolf Deyl v roce 1942 jako šestašedesátiletý pensionován, začal se věnovat literární práci. Nakladatelství XYZ vydalo jeho monografii PÍSNIČKÁŘ KAREL HAŠLER. Knihu doplňuje řada fotografií a soupis díla Karla Hašlera.

Grada nabízí kuchařku Ley Filipové PEČEME MOUČNÍKY PO CELÝ ROK - možná vás (stejně jako nás) zaujme několik receptů na nedusivé bábovky: například bábovka s jablky, nebo bábovka s tvarohem.

SLOVART přichází s velkým ilustrovaným průvodcem FRANCOUZSKÉ SÝRY: dozvíte se mimo jiné jak je kupovat, jak uchovávat, který k čemu podávat i jak vystupňovat jejich chuť, vůni a strukturu.

KŘÍŽOVKY A RECEPTY TRADIČNÍ KUCHYNĚ vydal Columbus. Co recept, to křížovka. Třeba: Kuřecí prsa s brokolicí na pomerančové šťávě, nebo Baklažánový salát. Dobrou chuť přejeme, a bystrý úsudek.

Pozor, soutěž!
"Já vím, že je mnoho krásných povolání, například psát do novin, hlasovat v parlamentě nebo podpisovat úřední lejstra; ale jakkoliv to všechno je pěkné a záslužné, člověk při tom nedělá tu figuru a nemá tak monumentální, plastický a přímo sochařský postoj, jako muž s rýčem. Ano, v listopadu se má obracet a kypřit půda..."
Kdo to napsal a jak tu nestárnoucí knížku nazval?

Český rozhlas, Knihovnička, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2

Pokud se chcete zúčastnit naší soutěže o knižní novinky, napište jméno autora knihy, která poprvé vyšla v roce 1929 s ilustracemi autorova bratra. Nyní ji vydal Fragment.

knihovnicka@rozhlas.cz

Na shledanou dnes ve 20 hodin 50 minut u pořadu Kniha týdne (Jiřina Šiklová: Dopisy vnučce) se jmény sedmi výherců soutěže Knihovničky se těší Jana Klusáková.

K minulé soutěžní otázce nás inspirovala encyklopedie Osobnosti českých dějin. Hledanou osobností byl malíř Jan Zrzavý.

Následují jména sedmi výherců knižních novinek:
Martin Černý a Michal Lovritš, oba z Brna;
Milada Horká, Řevnice;
Markéta Marešová z Plzně,
Milan Mrázek, Dražičky;
Erika Rajsnerová, Ústí nad Labem;
David Senk, Brandýs nad Labem.

Blahopřejeme!

autor: jak
Spustit audio

Více z pořadu