Knihovnička Radiožurnálu

18. listopad 2007
Knihovnička Radiožurnálu

Na horizontu to tak bývá: kdo projde, nezazpívá. Pod ledem zívá, jihne tíhou ticha, spadlých pěn; podhledem láká a noci neubývá. Osmdesátým osmým svazkem Edice poesie nakladatelství Host je pozoruhodný literární debut Dagmar Čaplyginové V JÁ MĚ. Tato mistryně v žonglování s českými slovy pracuje v Galerii Pod svícnem. Ve Frýdku Místku.

Fragment připravuje knížky pro předškoláky, které jsou zároveň vtipné hračky: naposledy dvě leporela ZVĚDAVÉ ŠTĚŇÁTKO a ZVĚDAVÉ HOUSÁTKO. Housátko se kolébá na pole. Copak tady asi najdu, říká si a nakoukne pod list kapusty. A protože kapusta je posuvný obrázek, malý čtenář pod ni nahlédne spolu s housátkem. - Moc hezky jsem si s tou knížkou pohrála - nic podobného za nás, bohužel ani za našich dětí, nebývalo.

Pokud půjdete navštívit pacienta, potěšte ho modrou a oranžovou knihou MAXIKŘÍŽOVEK - také tuhle podzimní tréninkovou pomůcku vydal Fragment.

Olga Tokarczuková (ročník 1962) je jednou z nejčtenějších polských prozaiček. Pokud chcete naplnit obsahem větu o tom, že smrt patří k životu, čtěte její "román ve třech novelách" POSLEDNÍ PŘÍBĚHY. Vydal Host, přeložil Petr Vidlák.

"Jaká je vaše nejhorší zkušenost z vězení?
Nejhorší zkušenost je moje minulost.
Na co se nejvíc těšíte?
Na nic. Doživotí není menší trest než poprava. Lidi venku vůbec netuší, co to tady obnáší."

"Kdyby tato knížka měla být otřesným příkladem a varovat byť jen jediného člověka, splní svůj účel," říká LUBOŠ XAVER VESELÝ o své knize DOŽIVOTÍ - sborníku rozhovorů s osmnácti českými doživotními vězni. Vydalo nakladatelství XYZ.

"Tlustý se tajně sešel s komunisty. Vojtěch Filip mu říká:
To jsou paradoxy, co, pane Tlustý? Já - bývalý estébák, vy - bývalý komunista, a dneska spolu vyjednáváme o budoucí vládě."

Na dvě stě podobných politických šlehů i s dobře trefenými protagonisty na karikaturách Štěpána Mareše potěší v knize POLITICKÉ BLUDY - OBLUDY. Spolupracoval Marek Stoniš, vydala společnost Dobrovský.

Před soutěží vtipný tip na svatební dar: Jota vydala (v překladu Iny Leckie) román Kathy Letteové JAK ZABÍT MANŽELA (a další šikovné tipy pro domácnost).

Pozor, soutěž!
Nakladatelství Dokořán vydává už podruhé v oblíbené edici Mocca ("Malá, ale silná káva") sbírku veršů ruského herce, básníka a písničkáře; byl za svého života mimořádně populární, i když nesměl vycházet tiskem ani zvukem. Napište, jak se jmenoval a kdy zemřel.

Český rozhlas, Knihovnička, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2

Pokud se chcete zúčastnit naší soutěže o knižní novinky, napište jméno autora následujících veršů, které vycházejí v knížce NEPIJU SÁM v překladu Milana Dvořáka:
Šla pravda světem a na chudý duchem se smála,
pro blahoslavený navlíkla honosnej šat.
V zákoutí špinavým hnusná lež ve stínu stála,
ta pravdu pozvala k sobě přenocovat...

knihovnicka@rozhlas.cz

Na shledanou dnes ve 20 hodin 50 minut u pořadu Kniha týdne (Jarmila Novotná, Jan Dobiáš: Metoda Ludmily Mojžíšové) se jmény sedmi výherců soutěže Knihovničky se těší Jana Klusáková.

V minulé soutěžní otázce jste měli poznat jméno komorníka, oblíbeného hrdiny humoristických románů P.G. Wodehouse. Správná odpověď: Jeeves.

Následují jména sedmi výherců knižních novinek:
Radka Čermáková z Prahy 9;
Alena Falářová, Hluboká nad Vltavou;
Romana Feráková, Mohelnice;
Marie Jurková, Brtnice;
Jan Novotný, Praha 4;
Drahomíra Šimková, Palkovice;
Renata Varšavová, Sezemice.

Blahopřejeme!

autor: jak
Spustit audio

Více z pořadu