Knihovnička Radiožurnálu

11. listopad 2007
Knihovnička Radiožurnálu

Já na knihy se vždycky spoléhal, ba velkou hromadu nastřádal jsem jich, ale ani slovu nerozumím z nich. Nač mít vědomostmi těžkou palici? Z těch, co se moc učí, se stanou blouznivci... V roce 1494 vydali v Basileji veršovanou satiru, která se na dvě století stala (nejen v Německu) literárním bestesellerem - LOĎ BLÁZNŮ od Sebastiana Branta. Znamenitými dřevoryty doplnil Albrecht Dürer. Loď bláznů vydala Academia; vybral a přeložil Rudolf Mertlík.

Máte doma prvňáka a chodí do školy rád? Grada nabízí v rámci edice "Pro rodiče" užitečnou a srozumitelnou příručku Terezy Beníškové PRVNÍ TŘÍDOU BEZ PLÁČE. Totéž nakladatelství v téže edici přichází se SOUROZENECKÝMI VZTAHY od Tomáše Nováka. A témata? Jedináček v rodině, Nejstarší dítě, Sourozenecký boj, Žárlivost a rivalita, Bratr a sestra, Rozhovory z poradenské praxe.

KRAJINA A PAMĚŤ od britského historika Simona Schamy je kniha o vztahu člověka a krajiny, přetvářené lidmi už velmi dlouho. Autor píše:
"Stane se, že některé místo náhle odhalí svou spojitost se starobylými a svébytnými představami o lese, hoře či řece; jakýsi archeologický výzkum pak pokračuje odkrýváním vrstev vzpomínek a představ až k původní podkladové hornině."
Schamovu Krajinu a paměť vydala nakladatelství Argo a Dokořán v překladu Petra Pálenského.

Prvního dubna roku 2017 se matka odhodlala promluvit: "Bylo to ještě v dobách, kdy národ náš existoval co Česká republika. Nebyli jsme nikomu ničím povinováni, ba měli jsme i svou hymnu, píseň velebnou... Nebyli jsme ještě pobočkou McRonaldovy žemlíkové společnosti. Po ulicích se procházeli svobodní lidé, bez uniforem, vesele troubili na ně řidiči a lidé mířili ke svým hernám a sázkovým kancelářím, zdraví a veselí."
Tak začíná povídka Binkufrisk v knížce Borise Jachnina SEĎTE ROVNĚ A JINÉ TEXTY. Vydalo nakladatelství Kvarta.

"U dvora jsem si více než čehokoliv jiného, ba i života, cenil skvělé pověsti, pokud bych si ji mohl vydobýt, ale zároveň jsem chápal, že mé první kroky buď položí její základy, anebo způsobí, že o ni navždy a beznadějně přijdu. Touha po slávě mne tak při mých plánech takřka stejnou měrou hnala vpřed i brzdila."
Prostor nabízí PAMĚTI KRÁLE SLUNCE - LUDVÍKA XIV. "Úvahy pro poučení dauphinovo" přeložil Martin Pokorný.

Pozor, soutěž!
Fragment vydal ilustrovanou encyklopedii OSOBNOSTI ČESKÝCH DĚJIN - těch osobností je 438, jmenuji namátkou: kníže Svatopluk, Emil Hácha, Anna Přemyslovna, Adam Michna z Otradovic, Bohumil Hrabal, Václav Prokop Diviš, Ferdinand Peroutka, Hana Podolská. Poznejte jméno následující osobnosti:
Patří k nejvyhraněnějším malířům meziválečného období. Studoval soukromě, na Akademii ho nepřijali. Patřil do uměleckého sdružení Sursum, později do skupiny Tvrdohlavých. Slavný obraz Údolí smutku namaloval jako sedmnáctiletý. Kdo to je?

Český rozhlas, Knihovnička, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2

Pokud se chcete zúčastnit naší soutěže o knižní novinky, napište jméno malíře, který se narodil v Okrouhlicích u Havlíčkova Brodu.

knihovnicka@rozhlas.cz

Na shledanou dnes ve 20 hodin 50 minut u pořadu Kniha týdne (Václav Benda a Kamila Bendová: Dopisy přes mříže) se jmény osmi výherců soutěže Knihovničky se těší Jana Klusáková.

V minulé soutěžní otázce jste měli z krátké ukázky poznat jméno autora a jeho díla. Správná odpověď: Jan Amos Komenský: Informatorium školy mateřské.

Následují jména osmi výherců knižních novinek:
Marta Černíková, Frýdek-Místek;
Vladimír Dobrovolný z Třebíče;
Gabriela Kamenčíková, Senica, Slovensko;
Lucie Kozáková, Chvalšiny;
Zdeněk Kramoliš, Halenkov;
Pavel Pokorný, Lipník u Hrotovic;
Dalibor Škrabák z Brna;
František Špaček z Neradic.

Blahopřejeme!

autor: jak
Spustit audio

Více z pořadu