Knihovnička Radiožurnálu

14. říjen 2007
Knihovnička Radiožurnálu

"Adam hleděl na slečnu Bulstrodovou. Nikdy, pomyslel si, neobdivoval žádnou ženu víc. Seděla tu chladná a klidná, zatímco její životní dílo se rozpadalo v trosky. Co chvíli zazvonil telefon a oznámil odjezd další žákyně." Co že se stalo? V prestižní dívčí škole byla zavražděna už třetí učitelka; jsme na straně 179 a policie stále marně pátrá po pachateli. Až nyní přivádí Agatha Christie v románu KOČKA MEZI HOLUBY na scénu geniálního detektiva Hercula Poirota. Poprvé česky (překlad Edda Němcová) vydal Knižní klub.

"Hodnou obdivu pro mne byla Tante Frieda, žena jako vystřižená z klasické německé literatury. Když jsme k ní s Traudy přišly na návštěvu, usadila nás v parádním pokoji a oslovovala mě stejně jako svou německou neteř. Pak přede mne položila knížku s obrázkem našeho Řípu a našeho města nad Labem: Aby ses potěšila. Stýská se ti, viď? - Měla jsem ji za to ráda..."
Jarmila Uždilová, ročník 1920, píše v knize ZKOUŠKA nejen o vztahu k Německu a němectví. S ilustracemi Bedřišky Uždilové vydal Dauphin.

Patnáctiletý protagonista knihy BEETLES řeší na brigádě u zedníků dilema: Je lepší nahou dívku jen vidět, nebo oblečenou objímat? Řešení je jednoznačné: nahou dívku objímat. Nakladatelství Oldies But Goldies nabízí třeskutou zpověď několika autorů, kteří byli kluky na přelomu 50. a 60. let a publikují pod pseudonymem Kudrnáč. Text bez moralistních zámlk ilustruje Dušan Ždímal kresbami stejných kvalit.

"Ókuninošiho hlavní žena Suseribime začala strašně žárlit. Její muž byl z toho tak nešťastný, že se rozhodl odejít z Izuma do Jamata. Když se oblékl a připravil na odchod, položil ruku na sedlo, nohu strčil do třmene a zazpíval:
Když odcválám pryč, drahá má ženuško,
jako v hejnu ptáků v doprovodu svých věrných,
možná si hrdě řekneš: plakat nebudu!
Ale už hlavu chýlíš jak třtina,
osamocená v horské stráni."

Slovenské nakladatelství CAD Press vydalo česky zásadní dílo japonské mytologie KODŽIKI aneb Kronika dávných příběhů, práci Ó no Jasumary z roku 712.

"Žárlivec chce, nejlépe minutu po minutě, vědět, co jeho partner dělá. Snaží se izolovat ho od rodiny, přátel, kolegů. Jeho cílem je potlačit jakýkoliv kontakt mezi milovanou bytostí a okolním světem."
Grada vydala příručku ŽÁRLIVOST; Pascale de Lomas v ní radí, jak se vymanit z jejího začarovaného kruhu.

Pozor, soutěž!
Nakladatelství Andrej Šťastný přichází se slavnou knihou Stefana Zweiga HVĚZDNÉ HODINY LIDSTVA - je to dvanáct příběhů, které v posledních pěti stoletích poznamenaly náš svět. Poznejte z úryvku protagonistu příběhu Zmrtvýchstání:
"Jako všichni praví a přísní umělci necenil si příliš svého vlastního díla. Ale Mesiáše miloval z vděčnosti, že ho zachránil z propasti, že se jím skrze něj vykoupil. Rok co rok uváděl Mesiáše v Londýně, rok co rok posílal plný výnos, 500 liber, londýnským nemocnicím.
A tímto dílem, jímž vystoupil z podsvětí, chtěl se i rozloučit.
V dubnu 1759, už těžce nemocen, nechal se čtyřiasedmdesátiletý slepý stařec naposledy dovést na pódium v Covent Garden."

Kdo to byl?

Český rozhlas, Knihovnička, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2

Pokud se chcete zúčastnit naší soutěže o knižní novinky, napište jméno skladatele, který zemřel na Velký pátek 13. dubna 1759.

knihovnicka@rozhlas.cz

Na shledanou dnes ve 20 hodin 50 minut u pořadu Kniha týdne (Scott Seligman: Čínská obchodní etiketa) se jmény osmi výherců soutěže Knihovničky se těší Jana Klusáková.

K minulé soutěžní otázce nás inspirovala Nádoba plná řeči od Ireny Vaňkové. Měli jste utvořit frazém s použitím tzv. ptačí řeči. Dostali jsme mnoho příspěvků, například:
Houká jako sova, potrefená husa zakejhala, cukrují jako dvě hrdličky; stará vráno, nekrákorej; nadává jako špaček; už ani nepípneš, hudruje jako krocan; ten člověk nezpívá, ale kokrhá.

Následují jména osmi výherců knižních novinek:
Marika Barešová, Heřmanův Městec;
Hana Hlavničková, Praha 9;
Jaroslav Kovář, Chlum u Třeboně;
Jarmila Krejčová, Praha 4;
Pavel Kubánek, Ostravice;
Jiří Russ z Trutnova;
Jan Vaníček, Praha 5;
Milan Zajíček ze Zlína.

Blahopřejeme!

autor: jak
Spustit audio

Více z pořadu