Knihovnička Radiožurnálu

7. říjen 2007
Knihovnička Radiožurnálu

"Dětem, které už se naučily číst,a také těm, které to ještě nedovedou, ale mají po ruce někoho, kdo jim před spaním čte, doporučuji knížku o správné partě kluků a kouzelném koženém míči," napsal Zdeněk Svěrák o knížce SPRÁVNÁ PARTA A KOUZELNÝ MÍČ. Autor - Daniel Kühnl, ilustrovala Markéta Vydrová, vydal Fragment.

"Nikdy nevstoupíš dvakrát do téže řeky, praví staré moudro. Nikdy se nevracej do klubu, z něhož jsi do ciziny odcházel, upravili si je fotbalisté, kteří venku zkoušeli štěstí a pak se vrátili domů."
Bez koženého míče by nevznikla ani kniha Zdeňka Pavlise KRÁLOVÉ FOTBALU - Třicet držitelů ocenění Fotbalista roku v portrétech, faktech a statistikách. Vydalo nakladatelství XYZ.

"Marie Curie-Sklodowská přijela do Lán v roce 1925. Prezident Masaryk byl velkým příznivcem kinematografie, a proto pozval na oběd do své rezidence slavnou dvojici amerických herců Douglase Fairbankse a Mary Pickfordovou. Na zámeckém rybníku předvedla své umění slavná norská krasobruslařka Sonja Henie."
Správa Pražského hradu vydala reprezentativní bohatě ilustrovanou česko-anglickou publikaci ZÁMEK LÁNY - 600 LET HISTORIE.

"Z mého života se staly střepy, rozpadl se na miliony krystalků jako čelní sklo auta, které vezlo princeznu Dianu. Neviděl jsem celek, viděl jsem úlomky. Neviděl jsem historické fáze křesťanské víry, viděl jsem syna, který žvanil nesmysly. Neviděl jsem sám sebe jako typického příslušníka ohrožené skupiny lidí s chorobami srdečními a krevního oběhu, ale jako člověka, který přijel do Petrohradu opravit synovy nesprávné názory."
Dybbuk nabízí román finského prozaika Kari Hotakainena CHRÁM SVATÉHO IZÁKA (překlad: Vladimír Piskoř) - odehrává se jednak ve Finsku, jednak v Rusku.

Nejúspěšnějším dílem Williama Nicholsona, který se věnuje především žánru fantasy, je trilogie Ohnivý vítr. ARGO přichází s prvním dílem - jmenuje se VĚTRNÝ ZPĚVÁK a na knižních pultech knihu nepřehlédnete díky obrázku Petra Síse na přebalu. Přeložil Pavel Kaas.

Jane Austenová (žila na přelomu 18. a 19. století) měla starší sestru a šest bratrů, během svého dvaačtyřicetiletého života se neprovdala a své dodnes slavné romány vydávala anonymně. EMMA je příběh dívky, kterou okolnosti donutí, aby prosazovala svou vůli často i navzdory zdravému rozumu. Jenže Emma (naštěstí!) dokáže časem své jednání korigovat ku prospěchu svému i svého okolí. Radoslav Nenadál v doslovu napsal:
"Romány Jane Austenové čteme s podobným potěším, s jakým posloucháme Mozartovy opery: pro tu křehkou úsměvnou krásu, za níž se skrývá moudré spojení rozumu a citu, jedna z esencí života."
Emmu vydal Daranus v překladu Evy Kondrysové.

Pozor, soutěž!
Fragment vydal KNIHU PRO SPRÁVNÉ HOLKY od Juliany Fosterové. V kapitole Jak napsat správné haiku, čteme: Japonská báseň haiku má vždy tři řádky. První z nich má pět slabik a většinou uvozuje námět básně. Druhý řádek má sedm slabik a popisuje to, co námět dělá. Poslední řádek, pointa, má pět slabik. Například:
Slunce na vodě
stínuje hladinu tam,
kde se skrývá pstruh.

Utvořte podle tohoto vzoru vlastní haiku na téma podzim.

Český rozhlas, Knihovnička, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2

Pokud se chcete zúčastnit naší soutěže o knižní novinky, napište podle našeho návodu podzimní haiku.

knihovnicka@rozhlas.cz

Na shledanou dnes ve 20 hodin 50 minut u pořadu Kniha týdne (Charta 77 - Dokumenty 1977-1989) se jmény sedmi výherců soutěže Knihovničky se těší Jana Klusáková.

V minulé soutěžní otázce jste měli podle krátkého úryvku poznat autora a název knižní novinky. Správná odpověď - Bohumil Hrabal: Městečko, kde se zastavil čas.

Následují jména osmi výherců knižních novinek:
Jana Bistrá, Uherský Brod;
Pavla Doležalová, Kozlovice;
Petr Chromiak, Václavov u Bruntálu;
Věra Kolouchová, Valašské Meziříčí;
Jiří Mulak, Praha 10;
Karel Rozsypal, Krumvíř;
Eliška Tomanová, Obecnice;
Karel Veselý z Mostu.

Blahopřejeme!

autor: jak
Spustit audio

Více z pořadu