Knihovnička Radiožurnálu

30. září 2007
Knihovnička Radiožurnálu

Ledva jsem se dozvěděla, že BBart vynechává svou tradiční podzimní nadílku deseti svazků poezie, dostali jsme do redakce tři knížky veršů z brněnského Hosta - (Daniel Soukup: Výhled do skály, Petr Motýl: Dva ořechy a 10 000 PIV). V pivní sbírce básník putuje naší vlastí a pěkně adresně referuje o pěkném i nepěkném, jako třeba v básni Baška - okres Frýdek-Místek: Hospoda téměř nad hladinou přehrady. Ráno se mé milé kouřilo z hlavy.

Také občanské sdružení Literární salon vydává (mimo jiné) básnické debuty. Ze tří knížek, představených začátkem září, vybírám báseň ze sbírky Simony Rackové PŘÍTELKYNĚ: Ležím v tvý posteli, čtu a stíním si.
Vždycky si nějak stíním.
Kazíš si oči, vyčítáš mi.
Houby - je to horší. Kazím si život.
Ať se rozjedu jakýmkoli směrem,
všude na mě po pár metrech čumí cedule No Way.

"Nejčastější příčinou obezity u dětí je nadměrný příjem potravy a nedostatek pohybu; ve čtyřiceti procentech případů se uplatňuje dědičnost. Jednou z příčin, proč děti nezdravě tloustnou, je nucení do jídla - dítě pak ztrácí přirozenou chuť k jídlu..."
Nakladatelství XYZ přichází s praktickým rádcem pro boj s dětskou obezitou od dietologa Vítka Chaloupky JAK NENAKRMIT OTESÁNKA.

Komplexního průvodce dětským zdravím, dílo Americké lékařské asociace, vydal Práh v překladu Zuzany Jungwirthové s ilustracemi Zdenky Krejčové pod názvem DĚTSKÝ LÉKAŘ a je to kniha největší, nejobsažnější (péče o dítě od početí do puberty) a vzhledem ke stoupající porodnosti může být i nejčtenější. Upozorňuji na kapitolu 12 - "Citové zdraví dítěte" - to je totiž stejně důležité, jako zdraví fyzické.

"Lýčené střevíce - předmět související s mýtem o Přemyslovi; spolu s lýčenou mošnou představují atribut rodu Přemyslovců odkazující na jejich původ. Přemysl je dal schovati na věky, aby naši potomci věděli, odkud vzešli. Obřad nastolování nového knížete ukončovalo patrně obouvání obřadních lýčených střevíců."
Naďa a Martin Profantovi napsali pro nakladatelství Libri ENCYKLOPEDII SLOVANSKÝCH BOHŮ A MÝTŮ, první moderní slovník na toto téma v české literatuře.

"Od první vteřiny ji miloval. Když tančila, spala, když chovala jejich dceru, když plakala a trápila se, když po večerech cinkala jehlicemi. Co jí chybělo? Když začala chodit na aerobik, hlídal holku. To jenom ona se pořád cítila ublížená, když se rozčílil..."
Eroika vydala MATKY MATEK, první román Ivy Tajovské (ročník 1959).

Pozor, soutěž!
Karolinum, nakladatelství Univerzity Karlovy v Praze, vydalo NÁDOBU PLNOU ŘEČI od Ireny Vaňkové (Člověk, řeč a přirozený svět). V kapitole Řeč jako smysl autorka uvádí řadu dokladů tzv. zvířecí, především ptačí řeči: štěbetat, švitořit, cukrovat, kokrhat, popřípadě "to už si cvrlikají vrabci na střeše, toká jako tetřev". Soutěžní úkol:
uveďte další podobný příklad z ptačí říše.

Český rozhlas, Knihovnička, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2

Pokud se chcete zúčastnit naší soutěže o knižní novinky, napište podle vzoru "Takový nesmysl mi nenakukáš!" aspoň jeden frazém podobného charakteru.

knihovnicka@rozhlas.cz

Na shledanou dnes ve 20 hodin 50 minut u pořadu Kniha týdne (Drogy - otázky a odpovědi) se jmény sedmi výherců soutěže Knihovničky se těší Jana Klusáková.

V minulé soutěžní otázce jste měli podle krátkého úryvku poznat autora a název knižní novinky. Správná odpověď:
Jerome Klapka Jerome: Tři muži ve člunu (o psu nemluvě).

Následují jména sedmi výherců knižních novinek:
Jana Justinová, Praha 6;
Alena Kubů z Brna;
Denisa Perglová z Karviné;
František Říha, Ostrava-Poruba;
Jaroslava Slavíková z Olomouce;
Jana Šilhanová z Písku;
Karel Zaveta z Prahy 7.

Blahopřejeme!

autor: jak
Spustit audio

Více z pořadu