Knihovnička Radiožurnálu

23. září 2007
Knihovnička Radiožurnálu

"Ve většině společností se muži snaží získat více žen, ale jen málokterý z nich uspěje. Právě naše obvyklá monogamie a ne naše příležitostná polygamie nás odlišuje od jiných zvířat, včetně lidoopů. Ze čtyř nám nejbližších velkých primátů (gibon, orangutan, gorila a šimpanz) pouze giboni pěstují cosi na způsob lidského manželství." Portál vydal (v překladu Martina Konvičky) dílo evolučního biologa Matta Ridleyho ČERVENÁ KRÁLOVNA - sexualita a vývoj lidské přirozenosti.

"Bylo za pět minut jedenáct, na svůj pohřeb přišel s předstihem. Viděl, jak přicházejí na parcelu - dva tucty mladíků v kostkovaných košilích. Carlos nesl dlouhý řetěz od kola, ostatní měli polínka, přiříznuté násady od smetáků, baseballové pálky, vodovodní trubky a podomácku zhotovené mosazné boxery - armáda pobudů, která se chystala vytlouct mu duši z těla."
Dva roky po smrti Ed McBaina vychází v nakladatelství BBart (poprvé česky) román z roku 1989 GANGY, aneb Když chceš kráčet se vztyčenou hlavou, tvrdě zaplatíš. Přeložil Radim Klekner.

A ještě jedna kniha téhož žánru - napsala ji Helene Turstenová, známá jako švédská královna detektivek a nazvala PRVNÍ PODEZŘENÍ. V tom dobře napsaném příběhu pátrají po vrahovi göteborského boháče dvě bystré ženy: inspektorka Irena Hussová a její kolegyně Kajsa. První podezření vydalo Motto v překladu Evy Nováčkové.

Vyšlo 68. číslo REVOLVER REVUE - na dvě stě šedesát stran dobrého čtení. V seriálu Dokumentaristé odpovídá Miroslav Janek na 18 otázek, například:
Může dokumentární film vyvolat nějakou společenskou změnu? - Miroslav Janek praví: Může? To nevím. Ale mohl by.
Vřele doporučuji i rozhovor s historikem Antonínem Kostlánem (leckoho možná překvapí jeho kresby) a návštěvu ateliéru Běly Kolářové.

"Komisař Linart neměl les rád. Považoval jej za nepřátelské prostředí zamořené plazivými, létajícími a hemžícími se slizkými živočichy. V lese kdysi loupežníci přepadávali pocestné. Mívaly tam úkryt čarodějnice, oddávající se tajným praktikám. Většina revolučních hnutí odtamtud pořádala partyzánskou válku. A využíval ho i Robin Hood."
Francouzský prozaik Bernard Werber je muž, jemuž, jak se říká, "udělali mravenci" - dokonce si doma postavil umělé mraveniště, aby je lépe poznal. Po úspěšném románu Mravenci (česky v Knižním klubu v roce 2005) vychází tamtéž (v překladu Šárky Belisové) Werberova REVOLUCE MRAVENCŮ.

Pozor, soutěž!
Přečtu úryvek z knihy, kterou v těchto dnech vydala Mladá fronta, a vy poznejte název prózy a jméno autora.
"Tatínek kráčel podle starého hřbitova a viděl, že skoro všechny pomníky byly ze země vytrhány, skoro všechny hroby a hrobky otevřeny; s pomníky byly vyrvány i staré cypřiše a túje a keře černého bezu. A tatínek se jen díval, že tyhle práce s likvidací hřbitova nedělají lidé nového času, ti to možná jen nařídili, ale lidé, které znal už od doby, kdy se do městečka přestěhoval."

Český rozhlas, Knihovnička, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2

Pokud se chcete zúčastnit naší soutěže o knižní novinky, napište jméno autora a název prózy, která vznikla v roce 1973, ale v tehdejším Československu nesměla vyjít.

knihovnicka@rozhlas.cz

Na shledanou dnes ve 20 hodin 50 minut u pořadu Kniha týdne (Drogy - otázky a odpovědi) se jmény sedmi výherců soutěže Knihovničky se těší Jana Klusáková.

K minulé soutěžní otázce nás inspirovala kniha Josefa a Evy Hrubešových Pražské ostrovy. Na naši poněkud zavádějící otázku, zda je pravda, že Žofín sousedí se Slovanským ostrovem, přišlo mnoho vesměs správných odpovědí. A jak zní ta správná? Žofín je starší název Slovanského ostrova. (Žofín se dodnes jmenuje palác na ostrově - někteří pražští posluchači tam chodili do tanečních.)

Následují jména sedmi výherců knižních novinek:
Michal Brdička z Brna;
Irena Frkalová z Kladna;
Hana Jírová, Praha 4;
Jan Kolmačka ze Zlína;
Jana Ministrová, Praha 4;
Anna Pulicaroví z Plzně;
Martina Vaňková z Prahy 9.

Blahopřejeme!

autor: jak
Spustit audio

Více z pořadu