Knihovnička Radiožurnálu

22. červenec 2007
Knihovnička Radiožurnálu

Byl krásný letní den. Třpytivé zlato včely, ryšavých meruněk. Vlaky se rozjížděly, zatímco ty jsi šel pomalu po polích. Mizely do všech stran, už jenom dým byl z nich, jenž slábl, průsvitněl, zcela se ztrácel v dáli. Holubi jiných měst v něm k tobě přilétali. Jak krásné prázdniny, jak hejno jasných dnů. Sypals jim kornout zrn u koše melounů. Odeon vydal v edici Skvosty poezie DOMOVY od Ivana Blatného, básníka tragického osudu; Petr Král o něm v doslovu píše, že byl nadán mozartovsky požehnanou múzičností.

"Strange si dlouhým tahem do hloubky rozřízl paži a když mu z ní začala pořádně tryskat krev, nechal ji stříkat nad hlavami mrtvol. Dal si tu práci a každé pomazal oči, jazyk a chřípí. Po chvíli se probudila první mrtvola. Jak se jí vyschlé plíce plnily vzduchem, příšerně chroptěla a její končetiny sebou děsivě cukaly..."
Čtu z prvního a hned veleúspěšného románu Angličanky Susanny Clarkové JONATHAN STRANGE A PAN NORRELL - britská kritika nad knihou jásá jako nad nejlepším fantastickým románem posledních sedmdesáti let; je prý vtipný, dojemný, děsivý, nadpřirozený, praktický a magický. Rozhodně tedy není nudný, tenhle příběh dvou mágů z počátku 19. století. Vydal Alman v překladu Viktora Janiše s obrázky Portie Rosenberg.

"V roce 1972 byly všechny přímé přenosy z mistrovství světa v hokeji řízené a hodnocené z jiných center a organizací než byla Československá televize. Těžký úděl nesli všichni. Ten nejtěžší pak tři muži u mikrofonu: Vladimír Vácha, Luděk Brábník a Rudolf Gallo."
Edice Česká televize nabízí vzpomínkovou knihu Otakara Černého BRANKÁM BYLO PADESÁT aneb Díky, táto.

Pokud jste četli vtipnou knížku Jana Hromka Chytněte si toho psa! o soužití s prvním autorovým čtyřnohým kamarádem, jistě uvítáte zprávu o tom, že knižní trh obohatila (díky nakladatelství Dokořán) další Hromkova próza; titul tentokrát končí otazníkem: TO JE VÁŠ PES? Hromkův dobrman Gerry odešel do psího nebe a nahradil ho Omar, černý bělouš, německý krátkosrstý ohař.

Vyšlo sedmé číslo měsíčníku VESMÍR, už tradičně plné zajímavého čtení. Čtenáře všech kategorií upozorňuji na stať Františka Kotlaby Za houbami v červenci, věnovanou památce legendárního Miroslava Smotlachy, který zemřel počátkem letošního června. Autor upozorňuje na to, že v tomto období hojně roste výborná jedlá muchomůrka růžovka, zvaná též perla kuchyně - pozor, nespleťte si ji s prudce jedovatou muchomůrkou tygrovanou. Kotlabův článek ve Vesmíru končí větou:
"Jedovatým druhům hub se vyhneme, v přírodě je přesto nikdy neničíme."

Pozor, soutěž!
"Seděli ve vlaku zrovna přede mnou a oba měli vzezření mužů přesvědčených o neodolatelnosti svého ducha. Propadali očividně sebeklamu, že jsou pronikaví myslitelé,"
tak začíná povídka Síla statistiky (jakoby vypadla z repertoáru Felixe Holzmanna) z populárního sborníku Kanaďana Stephena Leacocka. A náš soutěžní úkol? Jak se ten sborník jmenuje?

Český rozhlas, Knihovnička, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2

Pokud se chcete zúčastnit naší soutěže o knižní novinky, napište název Leacockovy knížky; vyšla u nás poprvé před čtyřiceti pěti lety a od té doby už sedmkrát - tentokrát v nakladatelství Paseka v překladu Františka Vrby a s ilustracemi Jiřího Slívy.

knihovnicka@rozhlas.cz

Na shledanou dnes ve 20 hodin 50 minut u pořadu Kniha týdne (Anna Zonová: Boty a značky) se jmény šesti výherců soutěže Knihovničky se těší Jana Klusáková.

K minulé soutěžní otázce nás inspirovala kniha Lenky Janské Mezi obrazem a textem. Správná odpověď: latinský nápis Cave canem v pompejských domech znamená česky Střez se psa, popřípadě Pozor, pes!

Následují jména šesti výherců knižních novinek:
Hana Burdová z Vimperka;
Vít Káňa, Havířov;
Radomír Mruzek, Lázně Bělohrad;
David Navrátil a Jana Várkolyová, oba z Prahy 6;
Václav Živný z Plzně.
Blahopřejeme!

autor: jak
Spustit audio

Více z pořadu