Knihovnička Radiožurnálu

15. červenec 2007
Knihovnička Radiožurnálu

Pyšišvore, Pyšišvore, přenešťastný světa tvore, hloupý věru jest každý, kdo se z lásky zavraždí. Neb za jednu lásku v světě může člověk v zimě v létě (pane Bože, jenom chtít!) tisíc jiných lásek mít! Tak začíná Rada nešťastným amantům; báseň najdete v knížce TRUCHLOZPĚVY, RADY A NÁPADY, kteréž člověčenstvu všemu, zvláště pak lidu českému, přenešťastný sepsal tvor Emanuel Pyšišvor. Editorem svazku Pyšišvorovy svérázné poezie je Ivan Wernisch, vydalo Druhé město.

"Jen několik málo herců spolupracovalo s okupační nacistickou mocí v roli skutečných konfidentů. Jejich zpravodajská činnost je navíc těžko prokazatelná,"
píše Lukáš Kašpar (ročník 1977) v publikaci ČESKÝ HRANÝ FILM A FILMAŘI ZA PROTEKTORÁTU aneb Propaganda, kolaborace, rezistence. Škoda jen, že v této obsažné knize (bezmála 500 stran) chybí jmenný rejstřík. Vydalo nakladatelství Libri, stejně jako další novinku: ENCYKLOPEDII SLOVENSKÝCH HRADŮ od Miroslava Plačka a Martina Bóny. Biely Kameň, Blatnica, Blh, Bojnický zámok, Branč, Bratislavský hrad, Breznica, Brezovica, Brezovička - to jsou jen některé ze 159 hradních lokalit, které najdete v toto výpravné knize.

"Pokud se k břemeni včerejška nesenému dnes přidá ještě zátěž zítřků, i ti nejsilnější pod tou tíhou zakolísají. Budoucnost tedy odřízněte stejně jako minulost, protože všechna vaše budoucnost je dnes."
Tento pozoruhodný citát jsem vybrala z knihy Mariana Jelínka a Jiřího Kuchaře ÚSPĚCH A JEHO SPIRITUÁLNÍ DIMENZE. Usilujete o trvalý úspěch? Kniha nakladatelství Eminent napoví, jak ho dosáhnout.

První román Thomase Bernharda MRÁZ (slavný Rakušan ho napsal v roce 1963) - to jsou zápisky studenta medicíny o měsíčním pozorování osamělého a údajně šíleného malíře Straucha. Šílenství jako jaznozřivost? Strauch chrlí útržky myšlenek, například:
"Tragédie není vždy vnímána jako tragédie. Směšnost je mnohem mocnější; uvnitř směšnosti jsou tragédie, do nichž člověk proniká jako do temného dolu, aniž je vyzbrojen světlem."
Bernhardův Mráz vydal Prostor v překladu Radovana Charváta.

"Poprvé v životě měl komisař Andersson pocit, že vypadá staře. Strašně staře. Chlápek s rudou hrubou pletí, řídkými vlasy, vráskami a váčky kolem očí. Ošklivý, otylý, olezlý - dá se to označit třemi O."
Komisař Sven Andersson je šéfem göteborské kriminálky a v románu Helene Turstenové (zvané též "švédská královna detektivek") PORCELÁNOVÝ KONÍK Z DYNASTIE TCHANG pátrá s pomocí inspektorky Ireny Hussové po vrazích jednoho z nejbohatších a nejváženějších Švédů. Vydalo Motto v překladu Evy Nováčkové.

Pozor, soutěž!
Baobab vydal KNIHUFOSS pro děti od Marky Míkové s obrázky Darji Čančíkové. Česká holčička se náhle ocitne v daleké malé zemi až za mořem, na severu, blízko polárního kruhu. Ta země tvarem připomíná velrybu nebo kladivouna. Je tam jiné světlo než u nás, jiná krajina, jiní lidé, jiná voda (horké prameny pod zemí), jiní ptáci - například papuchalci.
Jak se ta země jmenuje?

Český rozhlas, Knihovnička, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2

Pokud se chcete zúčastnit naší soutěže o knižní novinky, napište jméno země, kde se nedaří stromům - v teplé půdě nemohou pořádně zapustit kořeny. Je tam jen jedna hlavní silnice, která vede napříč celou zemí. A foss v jejich jazyce znamená vodopád.

knihovnicka@rozhlas.cz

Na shledanou dnes ve 20 hodin 50 minut u pořadu Kniha týdne (Inna Šichejevová: Děti nepřátel lidu) se jmény sedmi výherců soutěže Knihovničky se těší Jana Klusáková.

K soutěžní otázce Knihovničky nás inspirovala kniha Franka Schätzinga Zpráva z hlubin. Správná odpověď: cetolog je vědec, který zkoumá kytovce (například velryby).

Následují jména sedmi výherců knižních novinek:
Jana Duffková, Praha 5;
Jitka Jindřichová z Trutnova;
Iveta Kalinová, Kvasiny;
Jakub Karásek z Plzně;
Marta Pšeničková z Mělníka;
Šárka Varhaníčková, Frýdek-Místek;
a Lída Wolanská ze Šumperka.
Blahopřejeme!

autor: jak
Spustit audio

Více z pořadu