Knihovnička Radiožurnálu

1. červenec 2007
Knihovnička Radiožurnálu

Co se stalo? Pročpak jídlo slonovi se nenabídlo? Teď má hlad a cloumá mříží. Pozor, ať si neublíží! Mladá fronta nabízí říkadla Jana Vodňanského s obrázky Miloše Nesvadby. Knížka se jmenuje MOJE TUŽKA UŠATÁ.

"Muž na lůžku promluvil pomalu, těžce a z posledních sil: Musím vám to říct, musím se přiznat. Udělal jsem to. Existuje třináct obětí. Modré kočky vědí všechno!"
Trochu starším čtenářům (od deseti let) je určena detektivka zkušeného německého autora Thomase Breziny 13 MODRÝCH KOČEK. Pro Albatros přeložila Michaela Škultéty a ilustroval Jan Birck.

"Máma uklízí. Pořád, od rána do večera. Ráda uklízí. Musí ráda dělat nepořádek, jinak by pak přece nemohla uklízet. Já ho taky dělám ráda, vždycky to v mým bytě bylo vidět, nezdědila jsem po mámě všechno. Máma vypíná každý rádio, který jí stojí v cestě. Kromě úklidu má ráda ticho."
Motto vydalo už čtvrtou knížku novinářky Renaty Kalenské. Próza o životě dnešní mládeže se jmenuje UDĚLEJ MOTÝLA.

Odeon přichází s románem Fridricha Dürrenmatta PENZISTA, jeho první překlad do češtiny pořídila Jana Zoubková. Je to jedna z Dürrenmattových detektivních próz (ta nejznámější se jmenuje Soudce a jeho kat), ve které slavný Švýcar zpochybňuje justici a pochybuje o otázce zločinu a trestu. Autor (žil v letech 1921 až 90) román nedokončil. Pravděpodobný konec příběhu dopsal další brilantní švýcarský prozaik - Urse Widmer.

Detektivku jako řemen vydal BBart - americký autor Jeff Lindsay ji nazval DRASTICKY DOJEMNÝ DEXTER; vznikl podle ní úspěšný televizní seriál s Michaelem Hallem v titulní roli. Prozradím jen to, že okouzlující netvor Dexter Morgan je sice sériový vrah, ale zabíjí pouze ty, kteří si to podle jeho názoru zaslouží. Drasticky dojemný Dexter vychází v překladu Zdeňka Hofmanna.

"Musím se mít proklatě na pozoru, není pochyb, že mne ze všech stran sledují. Tajná policie (gestapo) má v každé obci důvěrníka. Nikdo neví, kdo to je - některý navenek poctivý občan, který vám přátelsky potřásá rukou a mluví o všem možném, aby pak ožehavé výroky a názory předal svým zadavatelům,"
zapsal si 20. ledna 1942, v úterý, do deníku starosta jednoho správního obvodu v okupovaném Polsku. Jeho totožnost je na přání dědiců skryta pod pseudonymem Alexander Hohenstein. WARTHEGAU - DENÍK Z LET 1941 až 42 vydala Revolver Revue v překladu Veroniky Dudkové.

Pozor, soutěž!
"Kdybyste před sto miliony let kroužili kolem Země na palubě meziplanetární vesmírné stanice, byli byste ohromeni, jak moc už tehdejší poloha kontinentů odpovídala dnešnímu stavu,"
píše Frank Schätzing, autor populární Vzpoury oceánů, ve své nové knize ZPRÁVA Z HLUBIN aneb Odhalená tajemství oceánů. A naše soutěžní otázka? Kdo je cetolog?

Český rozhlas, Knihovnička, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2

knihovnicka@rozhlas.cz

Na shledanou dnes ve 20 hodin 50 minut u pořadu Kniha týdne (Tomáš Pasák: EMIL HÁCHA v letech 1938 až 1945) se jmény sedmi výherců soutěže Knihovničky se těší Jana Klusáková.

V odpovědi na soutěžní otázku Knihovničky jste měli poznat jméno protagonistů knihy Jiřího Pernese O trůn a lásku. Správná odpověď: arcivévoda František Ferdinand d´Este a hraběnka Žofie Chotková.

Následují jména sedmi výherců knižních novinek:
Celestin Hofbauer z Třešti;
Michal Klapač, Praha 3;
Lenka Kopencová, Praha 3;
Jan Kotrla, Moravská Ostrava;
Martin Musil, Kounice;
Cyril Stodůlek, Otrokovice;
Eliška Tomanová, Obecnice.

autor: jak
Spustit audio

Více z pořadu