Knihovnička Radiožurnálu

24. červen 2007
Knihovnička Radiožurnálu

Jak je to krásné, když ohlásí se čas; jen tak a nejinak to v žití chodí. Jednou to pochopí každý z nás, Že pro radost se člověk rodí. Až podáš svému stáří tvrdou dlaň, musíš být hrdý na svůj zralý věk. Osudu zaplatíš jen z lásky daň a budeš dále Sokol, Skaut, statný rek. Z Vřesovic jsme dostali SOKOLSKÉ SONETY, psané rukou sedláka Jana Přidala - vydal je ke 145. výročí založení Sokola.

"Němci měli před Rusy strach, to je jasné. Rusové je hnali, Němci ovšem pouze takticky ustupovali. Pořád mi letí hlavou ta slova na vítězné Victoria - V: Vy volové věříte ve vítězství vašeho vůdce!"
zapsala si do deníku zkraje roku 1945 třináctiletá Alena Ludvíková. Nakladatelství G+G vydalo v knize AŽ BUDU VELKÁ, NAPÍŠU ROMÁN hned dva deníky; ten Alenin vznikal v Praze, a zápisky její židovské maminky jsou z Terezína.

"V určitých situacích se zdá, že lajna na fotbalovém hřišti je důležitější než symbol kříže.
Když se srdce zastaví a hvězdy roztočí, je to konec anebo začátek. Vesmír se jednoduše přihlásil o svá práva hmoty."

Další deníkové (i jiné) texty vydává nakladatelství Dauphin v MALÉ KNIZE Miloslava Mouchy - malíře a grafika, který žije od konce šedesátých let ve Francii.

A deníkové zápisy do třetice: v edici Revolver Revue vycházejí SNY... - záznamy filosofa, chartisty, domovníka a literáta Zbyňka Hejdy.
"V úterý 22. února 65 se mi zdálo, že maminka žije pod zahradou, tj. pod zemí svého rodného domu, ale že ji odtamtud (šetrně!) vyhánějí. Stáli jsme spolu u kachlových kamen, která bývala u nich doma... V úzkosti jsme uvažovali, kam teď. Je prý tam někde pod zemí ještě nějaká díra."
Hejdovy SNY linoryty doprovodil, graficky upravil a komentář k ilustracím napsal Viktor Karlík.

"Lidé nejsou nikdy spokojení. Pořád chtějí víc a víc. O tom uvažoval mladý hrdina Kaná, který dokázal oddělit den od noci, takže Indiáni mohli pracovat, potom ve spánku odpočívat, pak lovit zvěř a ryby, pak zase odpočívat..."
Tak začíná jedna z pohádek brazilských Indiánů v knize Hernani Donata DÉŠŤ A JAGUÁR. Vydalo ARGO v překladu Pavly Lidmilové, s ilustracemi Kateřiny Kabešové.

Mašinka, výhybka, hradlo, most,
prosím tebe o milost - pusť mne k panu Zababovi.

Paseka nabízí (65 let po prvním vydání) POHÁDKY O MAŠINKÁCH od Pavla Naumana. Pokud i vaše děti nastupují mnohem raději do vlaku než do auta, neváhejte, a to nejen kvůli obrázkům Kamila Lhotáka. (A pan Zababa je lstivý černokněžník.)

Pozor, soutěž!
Nakladatelství Pistorius přichází v edici Scholares s několika zajímavými publikacemi, ze kterých vybírám BOUŘKY - příběh dvou začínajících českých spisovatelů z 60. let 19. století - jedním z nich je Jan Neruda. Poznejte z následující ukázky jméno dvaatřicetileté pisatelky dopisu:
"Přestaňte mi již přece s tou láskou, z té velmi málo kloudného pro literaturu vyplynulo. Láska je žárlivá, chce jen sama užívati a sama míti. Přátelství je mnohem ušlechtilejší a lidštější."

Český rozhlas, Knihovnička, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2

Pokud se chcete zúčastnit naší soutěže o knižní novinky, napište jméno vdané spisovatelky, která v září 1862 o čtyři roky mladšímu Janu Nerudovi napsala:
"Přátelství je květina volnosti, protož se jí kořme a zasvěťme jí svazek náš."

knihovnicka@rozhlas.cz

Na shledanou dnes ve 20 hodin 50 minut u pořadu Kniha týdne (Ellen Heidböhmerová: Zázračný kořen aneb Zdraví se zázvorem) se jmény sedmi výherců soutěže Knihovničky se těší Jana Klusáková.

V odpovědi na soutěžní otázku Knihovničky jste měli poznat jméno herce, který četl nahrávku Urbanovy novely Pole a palisáda - stejnojmennou audioknihu vydalo Tympanum. Správná odpověď: Josef Somr.

Následují jména sedmi výherců knižních novinek:
Vlaďka Bauerová, Český Krumlov;
Hana Dudová, Uherské Hradiště;
Vladimír Jirsa, Praha 1;
Eva Kučerová z Broumova;
Daniel Rufer z České Skalice;
Blanka Salandová, Luštěnice;
Lenka Schandlová, Kamenice nad Lipou.

autor: jak
Spustit audio

Více z pořadu