Knihovnička Radiožurnálu

17. červen 2007
Knihovnička Radiožurnálu

Osamělá orchidej vyrůstá v pusté zahradě Uprostřed spleti divokého plevele. Ó, vlahý vánku, kdyby tys nevanul, Kdo jiný by její vůni ocenil? Po Písních a verších staré Číny vydala Mladá fronta další pozoruhodnou knihu Ferdinanda Stočese. Jmenuje se NEBEŠŤAN NA ZEMI VYHNANÝ aneb Život a dílo básníka Li Po.

"Jeden boháč měl dva syny. 'Řemeslo má zlaté dno,' řekl jim jednoho dne, 'čím se chcete vyučit? Zdědíte ohromné bohatství. Ale může přijít pohroma, a vy budete nejposlednějšími chudáky ve vesnici. Chci, abyste se o sebe uměli postarat.'"
Tak začíná Princezna džinů, jedna z dvaceti pohádek o džinech v knize Jiřího Tomka PERLOVÁ ZAHRADA. S ilustracemi Jindry Čapka vydal Albatros.

"Jsi hodný hoch, Wille, a proto jsme taky na tebe tuhle s matkou jaksepatří hrdí, pravil otec. - Nikdy jsem neměl důvod o tom ani na vteřinu pochybovat, odpověděl Will, snad s výjimkou těch několika málo případů, kdy jste mě chtěli prodat do panoptika. - Rej roztodivností, podotkla matka. Ansámbl abnormalit, burleska bizarností, cirkus cáknutosti..."
Tak překládá Šimon Pellar FIKANÉ JEZINKY CHISWICKÉ, nové dílo Roberta Rankina, britského autora žánru humoristické fantasy, jinak též dobrý tip četby na prázdniny. Vydalo Nakladatelství Lidové noviny.

"Svatý Jeroným v jednom listě píše: Nedomnívám se a ani si nevzpomínám, že by kdy zemřel zlou smrtí ten, kdo byl milosrdný a za koho se modlí mnoho lidí. Kristus dokonce kvůli skutkům milosrdenství vzkřísil mrtvé."
Čtu z obsáhlé sbírky postních kázání, která vznikla v Praze na konci 14. století a jejíž autorem je zřejmě farář od svatého Václava na Zderaze - Johlín z Vodňan. QUADRAGESIMALE ADMONTSKÉ vydalo nakladatelství OIKOYMENH.

"Když se člověk snaží opustit ženu a příslušný život, musí to provést sám. Obával jsem se, že pořád ještě leží v posteli, přesně tak, jak jsem ji zanechal. Někteří lidé jsou urputní. Napojí svůj život na náš a odpojování je obtížný proces."
Úspěšnému nizozemskému prozaikovi Arnonu Grunbergovi je 35 let. Po románech Modré pondělky a Statisté se teď mohou čeští čtenáři seznámit s jeho knihou FANTOMOVÁ BOLEST - autor ji charakterizuje jako inteligentně humorný román. Vydalo Argo v překladu Magdy de Bruin-Hüblové.

"Po patnácti letech odcházím z Mladého světa," zapsal si Miroslav Hucek v roce 1975, a připsal citát z Platóna: "Vyžeňte umělce ze života; opravdové umění je vždy proti zřízení."
Mladá fronta přichází s knihou fotografií TAKOVÍ JSME BYLI? Jsou to Huckovy snímky z let 1957 až 2006.

Pozor, soutěž!
Brána vydává (po třinácti letech) doplněné vydání úspěšné knihy Jiřího Pernese O TRŮN A LÁSKU. Ti dva se vzali v létě roku 1900; ústrkům a příkoří u dvora se bránili hlavně tím, že se vyhýbali Vídni. Císař manželovi po svatbě přidělil jako rezidenci zámek Belvedere. Všichni nepřátelé pozorně sledovali, jak se jejich vyvzdorované manželství bude rozvíjet - ke své nelibosti museli konstatovat, že bylo šťastné, jejich city léty neslábly.
O kom mluvíme?

Český rozhlas, Knihovnička, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2

Pokud se chcete zúčastnit naší soutěže o knižní novinky, napište jména muže a ženy, protagonistů knihy Jiřího Pernese O trůn a lásku.

knihovnicka@rozhlas.cz

Na shledanou dnes ve 20 hodin 50 minut u pořadu Kniha týdne (Al Gore: Nepříjemná pravda) se jmény sedmi výherců soutěže Knihovničky se těší Jana Klusáková.

V odpovědi na soutěžní otázku Knihovničky jste měli poznat název knížky, která vznikla podle stejnojmenného maďarského televizního seriálu. Správná odpověď: Dobrodružství rodiny Smolíkovy.

Následují jména sedmi výherců knižních novinek:
Eva Battistová, Louny;
Věra Čechmánková, Uherské Hradiště;
Vít Hybler z Brna;
Kamil Chadim, Čáslav;
Tomáš Klíma, Praha 9;
Michaela Nevřivová, Bruntál;
Vladimír Soukup, Jistebnice.

autor: jak
Spustit audio

Více z pořadu