Knihovnička Radiožurnálu

10. červen 2007
Knihovnička Radiožurnálu

Vždyť je to jedno, kam dáš mrtvým květ. U každé meze, tůně, lomu, stromu může jim zavonět a padnout zpět do hlíny, jež je všude jejich. Domů. Někdy je prudký, někdy pomalý, Kol těl však vždycky plamen křídlem máchá. Tak plachá světla, jež jsme rozžali, Kdekoli hoří taky za... tam toho.

Nakladatelství Pistorius vydalo faksimile samizdatové sbírky z roku 1977, ve které básně Miroslava Červenky (NÁPISY) doplňují KOUSKY DŘEVA Milana Jankoviče.

"Vyřid soudruhu Stalinovi, řekl mi ten student matematiky, že naši šamani opravdu dokážou létat, ale že rachotící páchnoucí stroje se jim hnusí... a lekají strážná zvířata... Vyřiď jménem našich s bubny, že pokud Josef Stalin přestane posílat stroje, oplátkou zařídí, aby sovětský člověk vyletěl až na Měsíc."
TORST vydal SUPERMARKET SOVĚTSKÝCH HRDINŮ, několik próz Jáchyma Topola, jedna lepší než druhá.

Academia přichází s úctyhodným dílem Vladimíra Bystrova. PRŮVODCE ŘÍŠÍ ZLA je názvoslovný a místopisný slovník, který obsahuje více než dva tisíce sto koncentračních, nápravněpracovních, zvláštních, výrobních, zajateckých, internačních a prověřovacích filtračních táborů a zvláštních osad, zřízených od dvacátých do šedesátých let 20. století v Sovětském svazu, a také tábory, které Sovětský svaz provozoval v letech 1939 až 50 v jiných zemích. V Československu to bylo v roce 1945 postupně v Malackách, Brně, Berouně, Chýnově, Pardubicích, Třeboni, Týně nad Vltavou, Vlašimi a především v Praze. Na Letenské pláni. Vladimír Bystrov: Průvodce říší zla.

"Janáček pohlíží na folklor novodobě, bere si z folkloru jen tvůrčí metodu; Její pastorkyňa není barevná pouť u svatého Antoníčka,"
řekl scénograf František Tröster už v roce 1961. Od poloviny letošního května až do začátku září se v Obecním domě v Praze koná výstava FRANTIŠEK TRÖSTER - BÁSNÍK SVĚTLA A PROSTORU. Obecní dům ve spolupráci s Národním muzeem a Divadelním ústavem vydal při této příležitosti stejnojmennou česko-anglickou publikaci.

Vynálezce a futurolog Ray Kurzweil a gerontolog Terry Grossman jsou autory knihy FANTASTICKÁ CESTA aneb Jak radikálně prodloužit svůj život a zároveň maximalizovat jeho kvalitu. Jak? Celkem jednoduše: stačí důsledně dbát na zdravý životní styl. Jak? Návod najdete v této obsažné knize.
V kapitole Stres a duševní rovnováha leckoho povzbudí rady jak udržet úspěšné manželství, například: "Žijte i mimo partnerský svazek. Zdravé flirtování je v pořádku." Fantastickou cestu vydal ANAG v překladu Bronislavy Grygové.

Pozor, soutěž!
Víte, co je audiokniha? Vydavatelství Tympanum nabízí kvalitní nahrávky literárních děl v nezkrácené podobě. Poslechněte si ukázku z novely Miloše Urbana Pole a palisáda - vychází na CD ve formátu MP3. Kdo to čte?

Český rozhlas, Knihovnička, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2

Pokud se chcete zúčastnit naší soutěže o knižní novinky, napište jméno herce, který vás potěší tříapůlhodinovou četbou příběhu o Libuši a Přemyslovi.

knihovnicka@rozhlas.cz

Na shledanou dnes ve 20 hodin 50 minut u pořadu Kniha týdne (Olga Walló: Kráčel po nestejně napjatých lanech) se jmény sedmi výherců soutěže Knihovničky se těší Jana Klusáková.

V odpovědi na soutěžní otázku Knihovničky jste měli poznat protagonistu nové monografie Fototorstu. Správná odpověď: František Drtikol.

Následují jména sedmi výherců knižních novinek:
Lenka Debefová, Frýdek-Místek;
Lucia L. Fišerová, Praha 6;
Drahomíra Kramolišová, Halenkov;
Miroslav Krejčíř z Brna;
Miloslava Lasáková z Havířova;
Pavel Marek, Bory;
Jaroslav Vrána, Havlíčkův Brod.

autor: jak
Spustit audio

Více z pořadu