Knihovnička Radiožurnálu

27. květen 2007
Knihovnička Radiožurnálu

"Když jdu ze školy, nikdy nezabloudím do cizího stavení. Vždycky se vrátím do naší chaloupky. Jsem tam rád s tatínkem a maminkou. U nich jím i spím, králíčky si opatruji i husy pasu. V naší chaloupce je můj domov." Paseka vydala POUPATA, slabikář z roku 1929. Sestavil Josef Kožíšek, ilustrovala Marie Fischerová-Kvěchová.

"Pozorovat Měsíc, toto fascinující nebeské těleso, je snadné. Může to zkusit každý s pomocí jednoduchého dalekohledu. Stačí zvednout pohled vzhůru a těšit se z nově objevených detailů tichých a tajemných krajin našeho vesmírného souputníka."
Nakladatelství SUN nabízí (původně španělský) ILUSTROVANÝ ATLAS VESMÍRU. Přeložil Jiří Mizera, odborným poradcem českého vydání je ředitel Pražské hvězdárny Marcel Grün.

V knize Olgy Schindlerové NA RUCE SI NEVIDÍM najdete praktické návody, tipy a příklady, jak si člověk se zrakovým postižením může poradit při aktivitách, které lze označit jako každodenní - je to tedy jakási kuchařka činností všedního dne. Naučí vás mimo jiné, jak vařit, jíst různé pokrmy, mýt nádobí, uklízet, prát a žehlit, šít, holit se, líčit se. Ujišťuji vás, že pokud vám oči slouží, po nahlédnutí do knížky Na ruce si nevidím si začnete svého zraku s péčí hledět. Vydal Okamžik, sdružení pro podporu nejen nevidomých.

Marie Kubátová, letos pětaosmdesátiletá, známá především jako autorka krkonošských pohádek, vydává v nakladatelství Slávky Kopecké už osmou novinku - HARABURDÍ aneb Jak se líhnou knížky. Je to hrst příběhů z doby nedávné i dávnější; zkušená a moudrá Marie Kubátová, v civilu magistra farmacie, opět prokázala, že zná léky na všechny bolesti.

Čtenářům od dvanácti let adresuje Albatros SOVÍ ZPĚV - příběh několika mladých lidí, který Iva Procházková umístila do technicky vyspělé civilizace roku 2046. Důležité, lépe řečeno určující je autorčino motto k Sovímu zpěvu:
"Od dětství nás učili zacházet s technikou. Definovat své pocity. Racionálně řešit problémy. Nikdo nám neřekl, že nejlepší způsob, jak osušit slzy, je slíbat je; že nejjistější metoda, jak se zbavit strachu, je prožít ho, že jediná možnost, jak se dostat dál, je vydat se na cestu."
Iva Procházková - Soví zpěv aneb Záznam o katastrofě.

"Byli jsme jen maličkou částí obrovského celku osvětimského tábora, který nás obklopoval. Plynování jelo jako na běžícím pásu. Rampa, kam přijížděly nové vlaky, byla hned za nabitým ostnatým drátem, takže jsme ve dne v noci mohli sledovat celé představení přímo před sebou. Pozorovali jsme nově příchozí a neblaze proslulého doktora Mengele, jak provádí selekce."
Academia vydala knihu vzpomínek manželů Evy a Rudolfa Rodenových ŽIVOTY VE VYPŮJČENÉM ČASE. Z anglického originálu přeložil Jan Jícha.

Pozor, soutěž!
V edici Fototorst vychází monografie českého fotografa, malíře a designéra, příbramského rodáka, jehož proslavily (nejen u nás) fotografické inovace aktu v období secese. Kniha, o které mluvíme, přináší poprvé výběr z výmluvných fotografických portrétů předválečných osobností - od umělců po politiky.
Kdo je jejich autorem?

Český rozhlas, Knihovnička, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2

Pokud se chcete zúčastnit naší soutěže o knižní novinky, napište jméno fotografa, který žil v letech 1883 až 1961 a proslul výrokem: Střed vesmíru je všude.

knihovnicka@rozhlas.cz

Na shledanou dnes ve 20 hodin 50 minut u pořadu Kniha týdne (Viola Fischerová: Předkonec) se jmény osmi výherců soutěže Knihovničky se těší Jana Klusáková.

V odpovědi na soutěžní otázku Knihovničky, inspirovanou knihou Františka Dvořáka LOUVRE, jste měli poznat jméno autora obrazu Svatá Anna Samotřetí. Správná odpověď: Leonardo da Vinci.

Následují jména osmi výherců knižních novinek:
Ondřej Holčák, Praha 6;
Veronika Horňáková, Nitra, Slovensko;
Jaroslava Indrová, Ostrava-Poruba;
Martina Klopanová, Kroměříž;
Helena Mrázková z Děčína;
Lenka Ranochová a Aleš Ulrich, oba z Brna;
Josef Zámiš z Věšína.

autor: jak
Spustit audio

Více z pořadu