Knihovnička Radiožurnálu

20. květen 2007
Knihovnička Radiožurnálu

Blankytná klenba nad střechou tak plná ticha. Zelený strom se nad střechou klimbá a vzdychá. Zvon tuto klenbu z blankytu vesele vzývá. Pták na kolébce úkrytu tesklivě zpívá.

OFTIS Ústí nad Orlicí nabízí sbírku veršů Paula Verlaina TY DĚVKO ANDĚLŮ. "Označuji texty jako parafráze, protože Verlaine je příliš zvukomalebný, než aby se dalo převody mít za překlady," míní překladatelka Zdenka Bergrová. To mohou posoudit čtenáři sami - vydání je dvojjazyčné. Ilustroval Věroslav Bergr.

"Po dlouhé době zase poslouchám svou milovanou desku. Janáček! Už zase se mi ježí vlasy; kdy to přestane? V kráse je naděje. Moji přátelé mě mají za malou, trochu emfatickou idiotku. Když se jí náhodou něco povede, je to spíše shoda okolností nebo zázrak přírody. Ale mně to nevadí..."
To byl úryvek z MALÝCH CVIČENÍ V BEZOHLEDNOSTI, jedné z povídek ze sborníku téhož jména od Drahomíry Pithartové. Vydal Torst.
P.S. Ano, je to manželka Petra Pitharta.

Anna Markowitz je žena mnoha talentů - je uznávanou pěvkyní, pracuje jako hudební pedagožka a muzikoterapeutka, píše poezii a přede dvěma lety zaznamenal úspěch i její román Poslední závoj ne, Salomé! Okamžik nyní vydal další prozaické dílo Anny Markowitz - kniha se jmenuje MÍSTO, KTERÉ ZVONÍ aneb Mánek a jiné povídky. Autorka sama mluví o "pocitových vjemech" - ona i ilustrátorka knížky, Pavla Francová, jsou totiž slepé.

"Léto 2003 bylo na evropském kontinentu tak horké, že ze statistického hlediska by k tak výstřední události nemělo docházet častěji než jednou za 46 tisíc let,"
píše australský biolog Tim Flannery v knize MĚNÍME PODNEBÍ aneb Minulost a budoucnost klimatických změn. Vydalo nakladatelství Dokořán, přeložil Martin Seethaler.

Nakladatelství Albatros přichází se strachem nabitým sborníkem devatenácti hororových povídek ZUBY NEHTY; jejich autory jsou studenti pražské Literární akademie Josefa Škvoreckého, ilustrátory studenti ústecké Univerzity Jana Evangelisty Purkyně a editorkou Ivona Březinová. Bezplatnou součástí knihy, určené pro čtenáře od dvanácti let výše, je CD ROM s překvapením, z něhož vás naskočí husí kůže.

"I když na Vltavotýnsku zmizela či byla výrazně přestavěna řada hodnotných objektů tradičního lidového stavitelství, přece jen si tento region uchoval ještě mnoho obdivuhodných památek,"
touto větou končí textová část publikace VLTAVOTÝNSKO; s bohatou fotografickou přílohou ji pro edici nakladatelství Paseka "Zmizelé Čechy" připravili Martina Sudová a Lubomír Procházka.

Pozor, soutěž!
Nakladatelství Portál vydalo román ŠÍLENÁ TOUHA TANČIT (přeložila Alena Bláhová) od francouzsky píšícího amerického prozaika rumunského původu, nositele Nobelovy ceny za mír z roku 1986. Kdo je to?

Český rozhlas, Knihovnička, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2

Pokud se chcete zúčastnit naší soutěže o knižní novinky, napište jméno autora (ročník 1928), jehož dílem prolíná trauma z válečné deportace Židů do vyhlazovacích táborů.

knihovnicka@rozhlas.cz

Na shledanou dnes ve 20 hodin 50 minut u pořadu Kniha týdne (Věra Nosková: Obsazeno) se jmény sedmi výherců soutěže Knihovničky se těší Jana Klusáková.

V odpovědi na soutěžní otázku Knihovničky, inspirovanou knihou Eriky Jongové SAPFÓ jste měli poznat, kdo je hlavní postavou tohoto milostného románu.

Následují jména sedmi výherců knižních novinek:
Tomáš Andrysík a Zdeňka Králová, oba z Brna;
Emilie Dvořáková, Dačice;
Marie Hamplová, Jablonec nad Nisou;
Helena Horáková, Černá Hora;
Jiří Kopica, Kadaň;
Lenka Zemanová z Jihlavy.

autor: jak
Spustit audio

Více z pořadu