Knihovnička Radiožurnálu

13. květen 2007
Knihovnička Radiožurnálu

Já, jen já jsem jako sklo, mnou svět vrhá, co má navíc, co se jinam nevešlo. Ostatní jsou jak kov a dřevo tvrdí, na pevný charakter a neprůsvitnost svoji hrdí. Občas vzhlédnou ke mně ze svých stěn, však vidí mě jen, když prostoupivším proudem Slepý jsem a očazen. Přečetla jsem báseň Franze Werfela Básník, jednu z mnoha, kterou do Malé antologie poezie německého expresionismu vybral a přeložil Radek Malý. Sborník DRŽÍCE V DRZÝCH DRŽKÁCH CIGARETY vydal BBart.

"Milý pane Kopecký, vaše kniha se mi líbila jako už dlouho žádná, považuji ji za vynikající,"
napsal Ivan Klíma autorovi románu ČAS HŘÍCHŮ aneb Mrzenová si mě namlouvá, jehož první kapitola začíná slovy:
"Je konec léta roku 1952. Je krásný den, pozdní odpoledne. V rozpáleném jihočeském městečku bzučí mouchy, chystají se komáři. Vlaštovky prostříhávají vedro jako roztřepený lajntuch."
Román Ivana Kopeckého Čas hříchů vydalo nakladatelství Hejkal ve spolupráci s Hafan Agency.

Meander přichází s dvěma komiksovými knížkami od Lucie Lomové. Po titulu Anča a Pepík zasahují následuje ANČA A PEPÍK OPĚT V AKCI (Anča a Pepík, jakož i většina ostatních postav, jsou myši); kdežto ANNA CHCE SKOČIT je komiksový román pro dospělé - vtipná láskyplná detektivka, která slavila úspěch při nedávném vydání ve Francii.

Jednou ráno našla Terezka na králíkárně dopis, který začínal: "Nemohu se dál dívat na utrpení vašeho králíka Albína Bělouška. To nejde, vzít si zvířátko, připoutat je k sobě a pak se o ně nestarat. Jsem jedna z mnoha lučních a květinových vil - Bosonožka z Bolehlavu. BB."
Zkušená prozaička Eda Kriseová napsala knížku pro děti PRÁZDNINY S BOSONOŽKOU. Ilustrovala Michaela Pavlátová, vydal Albatros.

Když někdy před třiceti lety zemřel lékař, fantasta a spisovatel Ludvík Souček, říkalo se, že ho odnesli mimozemštani. Ondřej Neff, Součkův žák a následovník, přichází v knize TUŠENÍ PODRAZU se svou verzí, jak to tenkrát s Ludvíkem Součkem a třetím dílem jeho sci-fi díla Tušení bylo. Neffovo Tušení podrazu vychází v edici Albatros plus pro dospělé.

Jak to vypadá u vás doma v tuto předpolední chvíli - polívka se vaří, maso na talíři? Pro příště můžete polévkový repertoár obnovit díky příručce Jitky Rákosníkové POLÉVKY aneb Třicet plus jeden hřejivý recept. Co takhle dát si jarní pórkovou, osvěžující mátovou, nebo vídeňský krém? Polévky nabízí Nakladatelství Lidové noviny.

Pozor, soutěž!
Totéž nakladatelství vydalo útlou, zato vydatnou knížku LOUVRE aneb S profesorem Františkem Dvořákem po stopách dějin umění. Jednu z kapitol věnuje autor malíři (žil v letech 1452 až 1519) z jehož dvanácti dochovaných originálů je v Louvru vystaveno sedm obrazů. Kdo je to?

Český rozhlas, Knihovnička, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2

Pokud se chcete zúčastnit naší soutěže o knižní novinky, napište jméno malíře, který do tváře svaté Anny na obraze Svatá Anna Samotřetí pravděpodobně promítl podobu své matky, jíž byl odebrán jako nemanželské dítě.

knihovnicka@rozhlas.cz

Na shledanou dnes ve 20 hodin 50 minut u pořadu Kniha týdne (Jitka Kulhánková: Další posezení s Janem Burianem) se jmény devíti výherců soutěže Knihovničky se těší Jana Klusáková.

V odpovědi na soutěžní otázku Knihovničky inspirovanou knihou Edvarda Radzinského Alexandr II. - Poslední velký car jste měli napsat, kdy a jak tento ruský vládce zemřel. Správná odpověď: Bylo to v roce 1881 (13. března) na následky bombového atentátu.

Následují jména devíti výherců knižních novinek:
Jaroslav Fajmon, Nové Město na Moravě;
Miroslav Grass, Alžběta Peutelschmiedová a Jirka Porupková, všichni tři z Olomouce;
Věra Hornová a Petr Vítek, Praha 4;
Soňa Matoulková a Martina Sojneková, obě z Brna;
Marie Mikušová, Huslenky.

autor: jak
Spustit audio

Více z pořadu