Knihovnička Radiožurnálu

29. duben 2007
Knihovnička Radiožurnálu

Peter Ackroyd je autorem FIKTIVNÍHO DENÍKU OSCARA WILDEA (vydalo nakladatelství Orsini, přeložila Eva Veselá). Oscar Wilde, duchaplný dramatik a prozaik, žil v letech 1854 až 1900. A právě v roce 1900 si Wilde podle Ackroyda píše deník, ve kterém sumarizuje svůj život, v němž vzestupy střídaly pády; uvažuje o své tvorbě i o dlouho utajované homosexualitě. Překladatelka na záložce připomíná známý Wildeův výrok: Odolám všemu s výjimkou pokušení.

"Dveře bouchly a v koupelně stojí fotřík. Z pračky bere džínsy a háže na ni nějaké šílené tesily.
A ode dneška slušně, je ti to jasný.
Vyskakuju za ním, ale stud mě tlačí zpátky do vany. Slyším bouchnutí kamen a představuju si džínsy, které jsem si konečně koupil za tři našetřené stovky a pět angličáků ze sbírky, jak hoří mezi zasraným uhlím..."

Fotografie z filmu režiséra Petra Nikolaeva...A BUDE HŮŘ doplňují speciální vydání (už čtvrté!) stejnojmenného románu Jana Pelce, který se odehrává převážně v totalitních severních Čechách. Vydal Maťa.

Vyšlo nové číslo revue PROSTOR s jednotícím tématem Češi a svět. Josef Škvorecký v rozhovoru pro Prostor říká:
"Internet a digitalizace otevřely možnosti anonymnímu a pologramotnému hulváctví a veřejnou tribunu poskytly polovzdělancům. Myslím, že knihu nenahradí nic."

Sháníte na dovolenou příznivou, možná dokonce inspirativní četbu s happy endem? Sáhněte po knize Petera Pezzelliho DOMŮ DO ITÁLIE. Vydala Olympia v překladu Olgy Walló.

Dvě pěkné dětské obrázkové knížky vydal v edici Úžasný svět Fragment - jsou to PIRÁTI (lodě, bitvy, poklady, život na moři) a RYTÍŘI (turnaje, zbraně, brnění, erby, život na hradě).

Knižní klub nabízí RANÉ PŘÍPADY HERCULA POIROTA - osmnáct povídek Agathy Christie. Soubor vychází poprvé česky - v překladu Michaly Markové.

"Pouliční holky, nevěstince i lázně měly zákazníků vždycky dost. Většinu jich tvořili manželé, na něž doma marně čekaly ženy. Poslyšte, jak jedna moudrá žena odnaučila svého muže nočním výletům. Když se v noci vrátil, nezačala mu spílat - jen ho požádala, aby si umyl ruce. Manžel se cítil tak pokořen, že raději zůstával večer doma."
IKAR vydal Morusovy proslulé SVĚTOVÉ DĚJINY SEXUALITY - v překladu Jiřího Stacha a s doslovem profesora Petra Weisse.

Pozor, soutěž!
Mladá fronta vydala obsáhlý román populárního ruského autora Edvarda Radzinského ALEXANDR II. - Poslední velký car (přeložila Iva Dvořáková). Mluvilo se o něm jako o ruském Lincolnovi: dal svobodu 23 milionům ruských nevolníků a dokázal zreformovat soud, armádu i vládu. Narodil se v roce 1818 caru Mikuláši I. A soutěžní úkol? Kdy a jak zemřel?

Český rozhlas, Knihovnička, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2

V kterém roce a jak zemřel otec ruské renesance - car Alexandr II.?

knihovnicka@rozhlas.cz

V odpovědi na soutěžní otázku Knihovničky, inspirovanou knihou Zory Berákové Konec hodokvasu, jste měli napsat, jak zní věta holá o vesmíru, kterou se Giordano Bruno znelíbil církevní moci. Správná odpověď: "Vesmír je nekonečný."

Následují jména osmi výherců knižních novinek:
Hana Burešová, Praha 4;
Daša Hadašová z Prostějova;
Karel Kettner, Kralupy nad Vltavou;
Antonín Molák, Tlumačov;
Ivan Ryčovský z Kyjova;
Ján Šimko, Martin, Slovensko;
Václav Vorel, Dýšina;
Alice Zajacová z Ostravy.

autor: jak
Spustit audio

Více z pořadu