Knihovnička Radiožurnálu

22. duben 2007
Knihovnička Radiožurnálu

Pokud jste vyrůstali s pohádkovou knížkou MŮJ MEDVÍDEK FLÓRA (napsala a nakreslila Daisy Mrázková), dopřejte ji i svým dětem, popřípadě vnukům. Pokud ne, jistě se s tím příběhem zachráněného medvídka rádi seznámíte i 34 roky po jeho vzniku. Knížku Můj medvídek Flóra vydal Baobab.

"Ninive bylo obrovské město. Kdyby chtěl člověk projít od jednoho konce k druhému, zabralo by mu to tři dny. Všude bylo slyšet bečení ovcí, mečení koz a bučení krav, jakoby člověk ani nebyl v největším městě světa. Jonáš se při procházce městem pozorně rozhlížel. Asyřané spravedlivému trestu neujdou, řekl si."
Kalich nabízí převyprávění biblického příběhu JONÁŠ od Holanďana Klaase Smelika; kniha vychází s ilustracemi Pavla Beneše v překladu Martina Horáka.

Narodil se v roce 1856 srbským rodičům v chorvatské obci Smiljanu. Polytechniku začal studovat v rakouském Štýrském Hradci - vyloučili ho za hazardní hry a sukničkářství; následovala pražská univerzita, pak Budapešť, Paříž a konečně v roce 1884 Amerika. Kdo? Nikola Tesla, vynálezce indukčního motoru, rozvodného systému elektrické energie, zářivky, neonového světla, bezdrátové komunikace, dálkového ovládání, robotiky a to zdaleka není všechno. - Triton vydal monografii Marca Seifera NIKOLA TESLA - vizionář, génius, čaroděj. Škoda, že údajnou jedinečnost Teslovy biografie zpochybňují některé autorovy nepřesnosti - například na straně 19 čteme větu: "Všichni Slované hovoří stejným jazykem."

Reprezentativní publikace KŘIČTE ÚSTA - Předpoklady expresionismu vyšla u příležitosti stejnojmenné pražské výstavy; autoři Petr Wittlich, Vojtěch Lahoda, Marie Rakušanová a Karel Srp se pokoušejí o nový pohled na fenomén expresionismu a jeho význam v kontextu českého moderního umění. Vydala Academia, vytiskl Protisk České Budějovice.

"Měli jsme všechno až na to, co jsme si přáli nejvíc: dítě. Neměli jsme tedy nic. Vyzkoušeli jsme všechny způsoby, radili se s lékaři, brali jsme léky a pili kouzelné elixíry, dvakrát jsem se podrobila umělému oplodnění. Až nám jeden přítel navrhl osvojení dítěte. Řekl, že má kontakty v Rumunsku..."
Paulo Coelho se narodil před šedesáti lety v brazilském městě Rio de Janeiro; v jednačtyřiceti vydal Alchymistu a od té doby se jeho sláva hvězd dotýká - rozhodně tedy v těch sto padesáti zemích, kde má čtenáře. Přečetla jsem úryvek z úvodu nového Coelhova románu ČARODĚJKA Z PORTOBELLA. Vydalo Argo v překladu Pavly Lidmilové.

Pozor, soutěž!
Portál vydal knížku jazykových her a rébusů CO SE SLOVY VŠECHNO POVÍ od Josefa Hiršala a Bohumily Grögerové s ilustracemi Věry a Pavla Brázdových. Hry se slovy jsou sice určeny dětem, ale pobaví a potěší celou rodinu, jako třeba hra na hada.
Vedoucí na letním táboře s ní krátí dětem deštivé odpoledne: "Já řeknu slovo a ty hned jiné slovo, které musí začínat tak, jak končí to moje. Zkusíme to na dvě písmena: ohně někde dechem emu mučí...

Český rozhlas, Knihovnička, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2

Pokud se chcete zúčastnit naší soutěže o knižní novinky, zkuste si zahrát na jazykového hada podle vzoru: Léto touží žít třeba barevně někoho horkem mořit.

knihovnicka@rozhlas.cz

Na shledanou dnes ve 20 hodin 50 minut u pořadu Kniha týdne (Miroslav Sígl: Co víme o smrti) se jmény sedmi výherců soutěže Knihovničky se těší Jana Klusáková.

V odpovědi na soutěžní otázku Knihovničky, inspirovanou knihou Stephena Graunarda Prezidenti, jste měli poznat, že zmíněným prezidentem je John Fitzgerald Kennedy.

Následují jména sedmi výherců knižních novinek:
Petra Keilová, Český Krumlov;
Hana Minarčíková ze Vsetína;
Alena Poláková, Ústí nad Labem;
Jiří Řehák, Velké Přítočno;
Michal Smělík, Břestek;
Jakub Štědroň, Praha 6;
Ludmila Tarasová, Ostrava-Poruba.

autor: jak
Spustit audio

Více z pořadu